Student kierunku produkcja i przetwórstwo surowców rolniczych zdobywa wiedzę ogólną z dziedziny nauk rolniczych oraz wiedzę szczegółową z zakresu wytwarzania surowców roślinnych i zwierzęcych, ich oceny, konserwacji i przetwórstwa.
O studiach: Produkcja i przetwórstwo surowców rolniczych
Student nabywa umiejętności w zakresie m. in.:
organizacji i zarządzania gospodarstwem rolnym;
technologii i technik produkcji surowców roślinnych i zwierzęcych;
bezpiecznych metod ochrony roślin;
produkcji żywności (przygotowywanie, utrwalanie, przetwarzanie, magazynowanie, transport);
funkcjonowania obszarów wiejskich i usług agroturystycznych.
Po studiach
Absolwent może znaleźć pracę m. in. w:
gospodarstwach i przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją i przetwórstwem surowców rolniczych;
publicznym i komercyjnym doradztwie rolniczym;
jednostkach administracyjnych i gospodarczych (wiedza technologiczna i ekonomiczna);
instytucjach otoczenia rolniczego, jednostkach naukowych branży rolniczej i spożywczej.
Uczelnie, na których można studiować kierunek Produkcja i przetwórstwo surowców rolniczych