Technologia żywności i żywienie człowieka – Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Młodzież podejmująca naukę na tym kierunku zdobywa wykształcenie w zakresie przetwarzania i przechowywania surowców i produktów spożywczych oraz zasad marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka. Studenci mają do wyboru dwa moduły: technologiczny i żywieniowy.

Kierunek umożliwia zdobycie wiedzy specjalistycznej, przydatnej w zakładach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą i obrotem żywności oraz żywieniem człowieka. Podjęcie studiów na tym kierunku będzie trafnym wyborem dla tych, którzy mają zainteresowania związane z szeroko rozumianą gospodarką żywnościową oraz żywieniem człowieka. Rzetelna wiedza i umiejętności absolwentów tego kierunku pozwalają sprostać konkurencji na rynku pracy.

Perspektywy po studiach

  • Zakłady zajmujące się przetwórstwem, kontrolą i obrotem żywności
  • Jednostki zajmujące się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu
  • Laboratoria analityczne i kontroli jakości produktów spożywczych
  • Zakłady żywienia zbiorowego
  • Ośrodki badawczo-rozwojowe
  • Instytucje naukowo-badawcze

Czytaj więcej – Technologia żywności i żywienie człowieka

Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu –

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi i udostępnij na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zbliżające się wydarzenia