Kierunek Towaroznawstwo przekazuje kompetencje z zakresu zarządzania produktem oraz diagnozowania jego roli i pozycji na rynkach konsumpcyjnych i przemysłowych.
O studiach:
Studenci kierunku Towaroznawstwo uczą się oceny wpływu surowców i procesu technologicznego na jakość produktu, wykorzystywania zjawisk fizycznych, procesów chemicznych i biologicznych oraz parametrów technicznych w kształtowaniu jakości produktu, planowania, wdrażania i stosowania rachunku kosztów jakości, projektowania i doskonalenia systemów zarządzania jakością poprzez wykorzystanie dostępnych metod i technik, stosowania podejścia procesowego.
Zdobyta wiedza daje umiejętność integrowania systemów zarządzania, sterowania procesem z zastosowaniem analiz i metod statystycznych, opracowania i identyfikacji charakterystyk produktu, oceny wartości rynkowej produktu, analizy zintegrowanego cyklu trwania produktu, stosowania narzędzi analizy.
Przykładowe specjalności
Towaroznawstwo produktów rolnych i żywnościowych
Ekonomika i organizacja logistyki w towaroznawstwie
Towaroznawstwo produktów mleczarskich i przetwórstwo mleka
Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie
Po studiach
Perspektywy zawodowe:
menedżer jakości produktów rolno-spożywczych,
towaroznawca lub menedżer w przedsiębiorstwie branży spożywczej,
oddziały kontroli towarowo-celnej,
placówki zajmujące się projektowaniem, ochroną i kontrolą jakości, opracowywaniem standardów i atestacją wyrobów,
działy logistyczne w branży rolno-spożywczej,
audytor wewnętrznego i zewnętrznego systemu jakości,
członek zespołu ds. opracowania i wdrażania systemów jakości,