Studia na kierunku inżynieria jakości produktu pozwalają zdobyć wiedzę z zakresu kształtowania jakości i rozwoju produktów żywnościowych i przemysłowych, pod względem technicznym, ekonomicznym, ekologicznym i prawnym.
O studiach: Inżynieria jakości produktu
Program studiów na kierunku inżynieria jakości produktu oferuje szereg zajęć o charakterze praktycznym, laboratoryjnym, a także praktyki w przedsiębiorstwach, które pozwolą pozyskać doświadczenie niezbędne w przyszłej pracy zawodowej. Jest ukierunkowany na kształtowanie umiejętności i kompetencji inżynierskich oraz menedżerskich, a także w zakresie badania potrzeb konsumenta w celu ich zaspokojenia, poprzez identyfikowanie kierunków doskonalenia i rozwoju produktów.
Przykładowe przedmioty
Zarządzanie produktem
Ekonomia dla inżynierów
Zarządzanie jakością
Decyzje rynkowe konsumentów
Inżynieria jakości produktów przemysłowych
Inżynieria jakości produktów żywnościowych
Projektowanie i innowacyjność produktu
Identyfikacja zafałszowań produktu
Ochrona środowiska
Podstawy logistyki
Po studiach
Absolwenci znajdą zatrudnienie w:
przedsiębiorstwach produkcyjnych różnych branż i sektorów gospodarki,
działach projektowania i rozwoju, marketingu, jakości i logistyki,
firmach handlowych i usługowych,
jednostkach certyfikujących produkty i systemy,
laboratoriach badawczych i pomiarowych,
administracji rządowej i samorządowej.
Uczelnie, na których można studiować kierunek Inżynieria jakości produktu