Browarnictwo i słodownictwo w Krakowie
Absolwent kierunku browarnictwo i słodownictwo będzie specjalistą z zakresu projektowania produktów browarniczych, podstaw inżynierii i techniki, kontroli jakości oraz utrzymania higieny w zakładzie produkcyjnym.
Wraz z dynamicznym rozwojem browarów rzemieślniczych wzrasta zainteresowanie kierunkiem studiów Browarnictwo i słodownictwo, który proponuje kandydatom Uniwersytet Rolniczy w Krakowie (studia inżynierskie, stacjonarne, czas trwania – 7 semestrów).
Absolwent tego kierunku posiada wiedzę i umiejętności z zakresu technologii browarniczej i słodowniczej. Jest specjalistą z zakresu projektowania produktów browarniczych, podstaw inżynierii i techniki, kontroli jakości oraz utrzymania higieny w zakładzie produkcyjnym. Jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich (technologa) w zakładach produkujących piwo (w skali rzemieślniczej, regionalnej, jak i przemysłowej) oraz słód i inne surowce browarnicze.
Studenci poznają również zasady funkcjonowania rynku, marketingu produktów i usług związanych z planowaniem i zarządzaniem produkcją browarniczą oraz dotyczące zagadnień formalno-prawnych w tym segmencie działalności gospodarczej.
Absolwent ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia, zna język obcy oraz umie posługiwać się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów. Absolwent ma szeroką wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu funkcjonowania i uruchamiania browarów, stosowanych w branży procesów, technologii, systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem, przepisów prawnych.
Odbycie praktyk pozwala nie tylko na poznanie specyfiki pracy i problemów typowych dla zakładów o różnej wydajności produkcji, ale też ułatwia nawiązanie kontaktów i w przyszłości znalezienie pracy.
Większość absolwentów podejmuje pracę jeszcze w trakcie trwania studiów. W trakcie przebiegu studiów student odbywa łącznie 6 miesięcy praktyk zawodowych w zakładach browarniczych o różnej wydajności oraz związanych z produkcją surowców i materiałów pomocniczych. Dzięki temu już na etapie kształcenia ma możliwość nie tylko konfrontacji własnej wiedzy i umiejętności z potrzebami rynku pracy i specyfiką pracy w danym typie zakładu, ale także spotyka się z rzeczywistymi problemami, z jakimi borykają się producenci i firmy z tego sektora przemysłu.
Zobacz film
Absolwent kierunku browarnictwo i słodownictwo ma możliwość zatrudnienia we wszystkich typach browarów, w tym m.in. przemysłowych, regionalnych, rzemieślniczych, restauracyjnych, jak również w zakładach zajmujących się przygotowaniem słodu, enzymów czy innych surowców i dodatków do produkcji browarniczej. Absolwent będzie przygotowany do założenia własnej działalności gospodarczej.
Kierunek browarnictwo i słodownictwo w Krakowie
Więcej informacji o kierunkach rolniczych, ich opisy, informacje o procesie rekrutacji i zasadach rekrutacji lub opłatach znajdziesz na stronie: studia rolnicze Kraków. Interesujesz się nowoczesnym rolnictwem, zasadami hodowli zwierząt lub produkcją żywności i chcesz poznać inne możliwości realizowania swoich pasji na studiach w Polsce, zobacz – studia rolnicze w Polsce.
CZYTAJ TAKŻE:
Biogospodarka w Krakowie
Studia rolnicze w Krakowie
Leśnictwo w Krakowie
Może wolisz zobaczyć jeszcze inne typy studiów – skorzystaj z informacji rodzaje studiów i wybierz rodzaje studiów w Krakowie.
Zobacz również treści poświęcone studiom w Krakowie:
Studia w Krakowie
Kierunki studiów w Krakowie
Rekrutacja na studia w Krakowie
Uczelnie Kraków
Rodzaje studiów w Krakowie
Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi i udostępnij