Gastronomia i catering dietetyczny w Krakowie
Kierunek studiów Gastronomia i catering dietetyczny pozwala zdobyć wiedzę z zakresu nowoczesnego przetwórstwa żywności i racjonalnego żywienia człowieka.
Studia na kierunku Gastronomia i catering dietetyczny proponuje kandydatom Uniwersytet Rolniczy w Krakowie (studia inżynierskie prowadzone przez Wydział Technologii Żywności URK).
Studenci zdobywają wiedzę na temat problemów i wyzwań dotyczących nowoczesnego przetwórstwa żywności i racjonalnego żywienia człowieka, w tym związanych z produkcją potraw bezpiecznych dla konsumenta. Dowiadują się także jaki wpływ na przydatność technologiczną surowców oraz wartość odżywczą gotowych potraw mają przemiany biochemiczne, chemiczne i fizyczne, jak procesy technologiczne, metody utrwalania oraz warunki dystrybucji i przechowywania żywności wpływają na jej jakość, bezpieczeństwo, wartość odżywczą oraz zawartość składników nieodżywczych o właściwościach prozdrowotnych.
Absolwent kierunku potrafi dobrać odpowiednie techniki, metody, technologie, materiały i narzędzia w celu rozwiązania określonego problemu związanego z produkcją i przechowywaniem potraw oraz ich jakością i bezpieczeństwem.
Potrafi posługiwać się sprzętem i aparaturą stosowanymi w technologii gastronomii oraz przeprowadzić standardowe analizy dotyczące składu chemicznego, jakości mikrobiologicznej i wykonać ocenę cech sensorycznych potrawy. Potrafi projektować receptury potraw, w tym także dla osób z różnymi potrzebami żywieniowymi, i wytwarzać, z zachowaniem zasad dobrej praktyki produkcyjnej, potrawy i dania o określonych cechach i właściwościach dietetycznych.
Po ukończeniu studiów absolwent jest przygotowany do planowania funkcjonowania przedsiębiorstwa gastronomicznego oraz potrafi stosować podstawowe techniki i narzędzia związane z prowadzeniem działalności gospodarczej i budowaniem strategii rozwoju zakładu. Jest przygotowany do pracy w zakładach żywienia zbiorowego, firmach cateringowych czy garmażeryjnych.
Absolwent ma także wpojone nawyki ustawicznego dokształcania się, potrafi obsługiwać różne programy komputerowe, zna język obcy oraz posługuje się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów. Jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia.
Perspektywy zawodowe:
- zakłady żywienia zbiorowego (zamkniętego i otwartego),
- firmy cateringowe i garmażeryjne,
- własna działalność gospodarcza.

Uzyskaj szczegółowe informacje przygotowane przez prowadzącą ten kierunek Uczelnię:
Kierunek Gastronomia i catering dietetyczny w Krakowie
Więcej informacji o kierunkach rolniczych, ich opisy, informacje o procesie rekrutacji i zasadach rekrutacji lub opłatach znajdziesz na stronie: studia rolnicze Kraków. Interesujesz się nowoczesnym rolnictwem, zasadami hodowli zwierząt lub produkcją żywności i chcesz poznać inne możliwości realizowania swoich pasji na studiach w Polsce, zobacz – studia rolnicze w Polsce.
CZYTAJ TAKŻE:
Studia rolnicze w Krakowie
Ogrodnictwo – studia w Krakowie
Technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych w Krakowie
Może wolisz zobaczyć jeszcze inne typy studiów – skorzystaj z informacji rodzaje studiów i wybierz rodzaje studiów w Krakowie.
Zobacz również treści poświęcone studiom w Krakowie:
Studia w Krakowie
Kierunki studiów w Krakowie
Rekrutacja na studia w Krakowie
Uczelnie Kraków
Rodzaje studiów w Krakowie
Udostępnij: