Gastronomia i catering dietetyczny

Kierunek studiów Gastronomia i catering dietetyczny pozwala zdobyć wiedzę z zakresu nowoczesnego przetwórstwa żywności i racjonalnego żywienia człowieka.

O studiach: Gastronomia i catering dietetyczny

Studenci kierunku gastronomia i catering dietetyczny zdobywają wiedzę na temat problemów i wyzwań dotyczących nowoczesnego przetwórstwa żywności i racjonalnego żywienia człowieka, w tym związanych z produkcją potraw bezpiecznych dla konsumenta. Dowiadują się także jaki wpływ na przydatność technologiczną surowców oraz wartość odżywczą gotowych potraw mają przemiany biochemiczne, chemiczne i fizyczne, jak procesy technologiczne, metody utrwalania oraz warunki dystrybucji i przechowywania żywności wpływają na jej jakość, bezpieczeństwo, wartość odżywczą oraz zawartość składników nieodżywczych o właściwościach prozdrowotnych. 

Po studiach

Perspektywy zawodowe:

  • zakłady żywienia zbiorowego (zamkniętego i otwartego),
  • firmy cateringowe i garmażeryjne,
  • własna działalność gospodarcza.

Uczelnie, na których można studiować kierunek Gastronomia i catering dietetyczny

Informacje o kierunkach

Miasta, w których można studiować kierunek Gastronomia i catering dietetyczny

Mogą Cię zainteresować

Ze względu na proponowaną tematykę studiów na tym kierunku zainteresować Was mogą także inne propozycje podobnych kierunków.

Przejdź do strony o studiach rolniczych w Polsce, tam znajdziesz również dużo ciekawych informacji.