Technologia żywności i żywienie człowieka

Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka łączą wiedzę z zakresu chemii żywności oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych.

O studiach: Technologia żywności i żywienie człowieka

Kierunek studiów technologia żywności i żywienie człowieka uczy jak opracować i wykorzystywać technologie otrzymywania produktów żywnościowych wysokiej jakości i odpowiednio opakowanych. Studenci przygotowują się do pełnienia funkcji specjalistów z zakresu przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności.

Przykładowe przedmioty

  • technologia węglowodanów i tłuszczów,
  • browarnictwo,
  • winiarstwo i gorzelnictwo,
  • projektowanie technologiczne,
  • produkty mleczarskie w żywieniu,
  • opakowalnictwo i przechowalnictwo żywności,
  • technologia owoców, warzyw i grzybów,
  • technologia mięsa.

Po studiach

Perspektywy zawodowe absolwentów:

  • zakłady różnych branż przemysłu spożywczego,
  • organy urzędowej kontroli żywności,
  • laboratoria analizy żywności,
  • zakłady żywienia zbiorowego,
  • dystrybucja i handel żywnością,
  • własna działalność gospodarcza.

Uczelnie, na których można studiować kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka

Informacje o kierunkach

Miasta, w których można studiować kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka

Mogą Cię zainteresować

Ze względu na proponowaną tematykę studiów na tym kierunku zainteresować Was mogą także inne propozycje podobnych kierunków.

Przejdź do strony o studiach rolniczych w Polsce, tam znajdziesz również dużo ciekawych informacji.