Dietetyka i jakość żywności

Kierunek studiów dietetyka i jakość żywności to praktyczna propozycja, dotycząca nie tylko prawidłowego odżywiania i promocji zdrowia, ale również odpowiadająca na dynamiczny rozwój technologiczny.

O studiach: Dietetyka i jakość żywności

Wśród podstawowych treści kształcenia znajdują się m.in.: chemia, psychologia, pierwsza pomoc przedmedyczna, podstawy ekologii i ochrony środowiska, mikrobiologia. Grupa treści kierunkowych obejmuje m.in.: żywienie człowieka, żywienie zbiorowe, produkcję surowców roślinnych i zwierzęcych oraz technologię ich przetwarzania, technologie żywności z towaroznawstwem, systemy jakości i bezpieczeństwa żywności, dietetykę ogólną, podstawy immunologii oraz anatomii i fizjologii człowieka, biochemię żywienia, analizę i ocenę jakości żywności, biotechnologię oraz przechowywanie i utrwalanie żywności, kliniczny zarys chorób, prawo żywnościowe z bioetyką, pracownię żywienia i dietetyki oraz wyposażenie techniczne w produkcji żywności.

Po studiach

Perspektywy zawodowe:

  • zakłady żywienia zbiorowego,
  • publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej,
  • indywidualne doradztwo żywieniowe,
  • edukacja żywieniowa,
  • zakłady dostarczające żywność do różnych odbiorców (firmy cateringowe),
  • placówki kontroli jakości i laboratoria analizy żywności,
  • przedsiębiorstwa, instytucje i organizacje zajmujące się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności oraz dietetyką i żywieniem człowieka.

Uczelnie, na których można studiować kierunek Dietetyka i jakość żywności

Informacje o kierunkach

Miasta, w których można studiować kierunek Dietetyka i jakość żywności

Mogą Cię zainteresować

Ze względu na proponowaną tematykę studiów na tym kierunku zainteresować Was mogą także inne propozycje podobnych kierunków.
Przejdź do strony o studiach medycznych w Polsce, tam znajdziesz również dużo ciekawych informacji.