Kierunek studiów dietetyka i jakość żywności to praktyczna propozycja, dotycząca nie tylko prawidłowego odżywiania i promocji zdrowia, ale również odpowiadająca na dynamiczny rozwój technologiczny.
O studiach: Dietetyka i jakość żywności
Wśród podstawowych treści kształcenia znajdują się m.in.: chemia, psychologia, pierwsza pomoc przedmedyczna, podstawy ekologii i ochrony środowiska, mikrobiologia. Grupa treści kierunkowych obejmuje m.in.: żywienie człowieka, żywienie zbiorowe, produkcję surowców roślinnych i zwierzęcych oraz technologię ich przetwarzania, technologie żywności z towaroznawstwem, systemy jakości i bezpieczeństwa żywności, dietetykę ogólną, podstawy immunologii oraz anatomii i fizjologii człowieka, biochemię żywienia, analizę i ocenę jakości żywności, biotechnologię oraz przechowywanie i utrwalanie żywności, kliniczny zarys chorób, prawo żywnościowe z bioetyką, pracownię żywienia i dietetyki oraz wyposażenie techniczne w produkcji żywności.
Po studiach
Perspektywy zawodowe:
zakłady żywienia zbiorowego,
publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej,
indywidualne doradztwo żywieniowe,
edukacja żywieniowa,
zakłady dostarczające żywność do różnych odbiorców (firmy cateringowe),
placówki kontroli jakości i laboratoria analizy żywności,
przedsiębiorstwa, instytucje i organizacje zajmujące się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności oraz dietetyką i żywieniem człowieka.
Uczelnie, na których można studiować kierunek Dietetyka i jakość żywności