Technologia żywności i żywienie człowieka – studia w Łodzi

Myślisz o karierze zawodowej w branży spożywczej? Dowiedz się więcej o kierunku technologia żywności i żywienie człowieka.

Kierunek technologia żywności i żywienie człowieka ma w swojej ofercie Politechnika Łódzka. Studia prowadzi Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ. Dzięki nim zostaniesz inżynierem specjalistą w branży spożywczej, poznasz zasady zdrowego żywienia.

Duża ilość zajęć laboratoryjnych pozwoli Ci na zastosowanie zdobytej wiedzy teoretycznej oraz nabycie umiejętności praktycznych. Zostaniesz specjalistą w zakresie wytwarzania, utrwalania, przechowywania, analizy i oceny jakości surowców oraz produktów spożywczych. Poznasz tajniki technologii skrobi i cukiernictwa, piekarstwa, owocowych i warzywnych, produktów zapachowych i surowców kosmetycznych oraz wielu innych. Przechowywanie oraz dystrybucja żywności nie będą miały przed Tobą tajemnic. Poznasz zasady tworzenia, projektowania nowych produktów żywnościowych na rynku.

Specjalności:

  • inżynieria i analiza żywności,
  • surowce i produkty żywnościowe.

Perspektywy zawodowe absolwenta:

  • stanowiska inżynierskie w przedsiębiorstwach spożywczych,
  • laboratoria analityczne i badawczo-rozwojowe,
  • instytucje certyfikujące systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności,
  • marketing żywności,
  • specjalista ds. żywienia,
  • własna działalność gospodarcza.

Uczelnie prowadzące kierunek technologia żywności i żywienie człowieka w Łodzi

Sprawdź także inne treści poświęcone studiom w Łodzi:

Studia w Łodzi

Kierunki studiów w Łodzi

Rekrutacja na studia w Łodzi

Uczelnie Łódź

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi i udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zbliżające się wydarzenia