Technologia żywności i żywienie człowieka w Łodzi
Myślisz o karierze zawodowej w branży spożywczej? Dowiedz się więcej o kierunku technologia żywności i żywienie człowieka.
Kierunek technologia żywności i żywienie człowieka ma w swojej ofercie Politechnika Łódzka. Studia prowadzi Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ. Dzięki nim zostaniesz inżynierem specjalistą w branży spożywczej, poznasz zasady zdrowego żywienia.
Interesują Cię sekrety żywności i odżywiania? Lubisz przeprowadzać eksperymenty i chciałbyś opracować zupełnie nowe produkty i procesy? Studia inżynierskie z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka są dla Ciebie idealne!
Duża ilość zajęć laboratoryjnych pozwoli Ci na zastosowanie zdobytej wiedzy teoretycznej oraz nabycie umiejętności praktycznych. Zostaniesz specjalistą w zakresie wytwarzania, utrwalania, przechowywania, analizy i oceny jakości surowców oraz produktów spożywczych. Poznasz tajniki technologii skrobi i cukiernictwa, piekarstwa, owocowych i warzywnych, produktów zapachowych i surowców kosmetycznych oraz wielu innych. Przechowywanie oraz dystrybucja żywności nie będą miały przed Tobą tajemnic. Poznasz zasady tworzenia, projektowania nowych produktów żywnościowych na rynku.
Specjalności:
- inżynieria i analiza żywności,
- surowce i produkty żywnościowe.
Atuty kierunku:
- interdyscyplinarne wykształcenie,
- kwalifikacje do pracy w największym sektorze przetwórstwa przemysłowego w Polsce – przemyśle spożywczym,
- aktualna wiedza i umiejętności praktyczne z zakresu żywności i żywienia,
- przygotowanie do kreatywnego rozwiązywania problemów,
- możliwość odbycia części studiów lub praktyk za granicą w ramach programu Erasmus.
Perspektywy zawodowe absolwenta:
- stanowiska inżynierskie w przedsiębiorstwach spożywczych,
- laboratoria analityczne i badawczo-rozwojowe,
- instytucje certyfikujące systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności,
- marketing żywności,
- specjalista ds. żywienia,
- własna działalność gospodarcza.
Uzyskaj szczegółowe informacje o tym kierunku studiów – skorzystaj z poniższego przekierowania do opisu na stronie Uczelni.
Kierunek technologia żywności i żywienie człowieka w Łodzi
Czytaj również
Studia rolnicze w Koszalinie
Technologia żywności i żywienie człowieka – poznaj kierunek studiów!
Studia rolnicze w Częstochowie
Może wolisz zobaczyć jeszcze inne typy studiów – skorzystaj z informacji rodzaje studiów i wybierz rodzaje studiów w Łodzi.
Sprawdź także treści poświęcone studiom w Łodzi:
Studia w Łodzi
Kierunki studiów w Łodzi
Rekrutacja na studia w Łodzi
Uczelnie Łódź
Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi i udostępnij: