Technologia żywności i żywienie człowieka w Łodzi
Myślisz o karierze zawodowej w branży spożywczej? Dowiedz się więcej o kierunku technologia żywności i żywienie człowieka.
Kierunek technologia żywności i żywienie człowieka ma w swojej ofercie Politechnika Łódzka. Studia prowadzi Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ. Dzięki nim zostaniesz inżynierem specjalistą w branży spożywczej, poznasz zasady zdrowego żywienia.
Duża ilość zajęć laboratoryjnych pozwoli Ci na zastosowanie zdobytej wiedzy teoretycznej oraz nabycie umiejętności praktycznych. Zostaniesz specjalistą w zakresie wytwarzania, utrwalania, przechowywania, analizy i oceny jakości surowców oraz produktów spożywczych. Poznasz tajniki technologii skrobi i cukiernictwa, piekarstwa, owocowych i warzywnych, produktów zapachowych i surowców kosmetycznych oraz wielu innych. Przechowywanie oraz dystrybucja żywności nie będą miały przed Tobą tajemnic. Poznasz zasady tworzenia, projektowania nowych produktów żywnościowych na rynku.
Specjalności:
- inżynieria i analiza żywności,
- surowce i produkty żywnościowe.
Perspektywy zawodowe absolwenta:
- stanowiska inżynierskie w przedsiębiorstwach spożywczych,
- laboratoria analityczne i badawczo-rozwojowe,
- instytucje certyfikujące systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności,
- marketing żywności,
- specjalista ds. żywienia,
- własna działalność gospodarcza.
Uczelnie prowadzące kierunek technologia żywności i żywienie człowieka w Łodzi
CZYTAJ TAKŻE:
Technologia żywności i żywienie człowieka – Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Ogrodnictwo – studia w Szczecinie
Studia rolnicze w Krakowie
Sprawdź także inne treści poświęcone studiom w Łodzi:
Studia w Łodzi
Kierunki studiów w Łodzi
Rekrutacja na studia w Łodzi
Uczelnie Łódź
Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi i udostępnij