Żywienie człowieka i ocena żywności

Studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności przygotowują specjalistów żywienia różnych grup populacyjnych (np. dzieci, osoby starsze, sportowcy).

O studiach: Żywienie człowieka i ocena żywności

W programie studiów na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności znajdują się m.in. takie przedmioty jak żywienie człowieka, ocena żywienia, podstawy dietetyki, żywienie osób starszych, analiza sensoryczna, żywność funkcjonalna i ekologiczna, systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Absolwenci posiadają wiedzę i umiejętności dotyczące znaczenia racjonalnego żywienia w zachowaniu zdrowia. Znają metody i sposoby przetwarzania, utrwalania, przechowywania oraz analizy i kontroli jakości produktów spożywczych. Rozumieją zasady funkcjonowania rynku żywności oraz istotę marketingu żywnościowego i zachowań konsumentów.

Po studiach

Perspektywy zawodowe – absolwenci znajdą pracę w:

  • instytucjach i przedsiębiorstwach zajmujących się żywieniem człowieka,
  • poradniach żywieniowych oraz placówkach zajmujących się edukacją i doradztwem żywieniowym,
  • przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją i przetwórstwem żywności,
  • placówkach zarządzających jakością i bezpieczeństwem żywności,
  • instytucjach i laboratoriach zajmujących się oceną żywności,
  • inspekcjach urzędowej kontroli żywności,
  • placówkach żywienia zbiorowego,
  • organizacjach zajmujących się ochroną konsumentów,
  • placówkach naukowo-badawczych,
  • w ramach własnej działalności gospodarczej.

Uczelnie, na których można studiować kierunek Żywienie człowieka i ocena żywności

Informacje o kierunkach

Miasta, w których można studiować kierunek Żywienie człowieka i ocena żywności

Mogą Cię zainteresować

Przejdź do strony o studiach rolniczych w Polsce, tam znajdziesz również dużo ciekawych informacji.