Bezpieczeństwo żywności

Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności łączą nauki biologiczne, biotechnologiczne, chemiczne i techniczne. Studenci zdobywają wiedzę w zakresie zapewniania oraz oceny bezpieczeństwa i jakości żywności.

O studiach: Bezpieczeństwo żywności

Studenci kierunku bezpieczeństwo żywności poznają proces produkcji uwzględniający minimalizowanie występujących w żywności zagrożeń oraz spełnianie przez nią norm bezpieczeństwa. Studia na tym kierunku uczą identyfikować zagrożenia chemiczne, biologiczne i fizyczne podczas produkcji żywności, jej przetwarzania oraz w czasie dystrybucji i przechowywania.

Przykładowe przedmioty

  • Chemia ogólna i nieorganiczna
  • Podstawy produkcji roślinnej
  • Ochrona własności intelektualnych
  • Bezpieczeństwo opakowań
  • Podstawy produkcji zwierzęcej
  • Statystyka
  • Chemia żywności
  • Mikrobiologia ogólna
  • Inżynieria żywności
  • Podstawy żywienia człowieka
  • Prawo żywnościowe
  • Toksykologia żywności
  • Logistyka w łańcuchu żywnościowym

Po studiach

Absolwenci tego kierunku studiów znajdą zatrudnienie w:

  • zakładach przemysłu spożywczego,
  • działach produkcji oraz zapewniania jakości żywności,
  • laboratoriach oceniających jakość i bezpieczeństwo żywności,
  • centrach zarządzania kryzysowego,
  • jednostkach certyfikujących bezpieczeństwo i jakość żywności,
  • jednostkach urzędowej kontroli żywności,
  • firmach doradczych i audytujących,
  • instytucjach badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych,
  • biurach projektowych i szkolnictwie zawodowym,
  • firmach zajmujących się obrotem żywnością w całym łańcuchu żywnościowym od pola do stołu.

Uczelnie, na których można studiować kierunek Bezpieczeństwo żywności

Informacje o kierunkach

Miasta, w których można studiować kierunek Bezpieczeństwo żywności

Mogą Cię zainteresować

Ze względu na proponowaną tematykę studiów na tym kierunku zainteresować Was mogą także inne propozycje podobnych kierunków.

Przejdź do strony o studiach rolniczych w Polsce, tam znajdziesz również dużo ciekawych informacji.