Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności w Rzeszowie
Wybierz studia, na których nauczysz się opisywać i analizować przemiany i procesy zachodzące w żywności, zarówno podczas jej produkcji, przechowywania oraz obrotu handlowego.
Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności, które proponuje kandydatom Uniwersytet Rzeszowski, pozwalają zdobyć zaawansowaną wiedzę z zakresu matematyki, statystyki, fizyki, chemii, biochemii, mikrobiologii czy inżynierii procesowej.
Absolwent będzie posiadał m.in. wiedzę z zakresu systemów zapewnienia i zarządzania jakością żywności, procesu normalizacji, standaryzacji, akredytacji oraz certyfikacji żywności. Pozna także uregulowania i przepisy prawa z zakresu bezpieczeństwa i żywności oraz procedury urzędowej kontroli jakości, bezpieczeństwa i certyfikacji żywności. Legitymować się będzie wiedzą z zakresu żywienia człowieka oraz będzie mieć wiedzę na temat wpływu substancji bioaktywnych na zdrowie człowieka oraz bezpieczeństwo żywności, a także będzie świadom zagrożenia ze strony alergenów oraz istoty nietolerancji pokarmowych. Znane mu będą wymagania oraz etapy certyfikacji żywności oraz będzie potrafić przeprowadzać ten proces wraz z przygotowaniem odpowiedniej dokumentacji.
Specjalności (wybierane na czwartym semestrze studiów):
- bezpieczeństwo i certyfikacja żywności ekologicznej i regionalnej,
- bezpieczeństwo i certyfikacja żywności pochodzenia zwierzęcego.
Specjalność bezpieczeństwo i certyfikacja żywności ekologicznej i regionalnej pozwala na zdobycie specjalistycznej wiedzy z zakresu problematyki żywności ekologicznej, regionalnej i tradycyjnej oraz funkcjonalnej, a także procesu certyfikacji żywności. Student pozna zagadnienia związane z produkcją w rolnictwie ekologicznym i jej kontrolą, a także problematykę autentyczność i identyfikowalność żywności ekologicznej.
Specjalność bezpieczeństwo i certyfikacja żywności pochodzenia zwierzęcego gwarantuje zdobycie gruntowej wiedzy w zakresie zarządzania jakością w przemyśle mięsnym, drobiarskim czy mleczarskim. Student pozna problematykę antybiotyków, wpływu dobrostanu i żywienia zwierząt na jakość surowców, zagadnienia odnośnie nadzoru weterynaryjnego, a także nauczy się projektować mięsne produkty z udziałem dodatków roślinnych.
Perspektywy zawodowe – absolwenci znajdą pracę w:
- zakładach różnych branż przemysłu spożywczego jako specjalista w zakresie bezpieczeństwa żywności,
- instytucjach związanych z inspekcją, kontrolą oraz nadzorem w zakresie higieny, toksykologii i bezpieczeństwa żywności,
- jednostkach urzędowej kontroli żywności,
- jednostkach certyfikujących żywność,
- ramach własnej działalności gospodarczej w zakresie produkcji bezpiecznej żywności lub certyfikacji środków spożywczych,
- jednostkach audytujących w zakresie żywności,
- akredytowanych laboratoriach analitycznych czy kontrolnych,
- firmach wdrażających systemy zapewnienia i zarządzania jakością kształcenia
Kierunek studiów bezpieczeństwo i certyfikacja żywności w Rzeszowie
Więcej informacji o kierunkach, ich opisy, informacje o procesie rekrutacji i zasadach rekrutacji lub opłatach znajdziesz na stronie: Studia rolnicze Rzeszów. Interesujesz się nowoczesnym rolnictwem, zasadami hodowli zwierząt lub produkcją żywności i chcesz poznać inne możliwości realizowania swoich pasji na studiach w Polsce, zobacz – studia rolnicze w Polsce.
CZYTAJ TAKŻE:
Studia rolnicze w Łodzi
Gastronomia i catering dietetyczny – poznaj kierunek studiów!
Produkcja i marketing żywności w Częstochowie
Udostępnij: