Studia na kierunku zielarstwo i fitoprodukty pozwalają zdobyć wiedzę z zakresu biologii, biochemii oraz aktywności biologicznej roślin i surowców roślinnych. Mocna podbudowa naukowa stwarza możliwość pełnego wykorzystania ziół i innych produktów roślinnych w diecie i terapiach naturalnych.
O studiach: Zielarstwo i fitoprodukty
Zielarstwo jest działem wiedzy zajmującym się zagadnieniami uprawy roślin zielarskich, zbioru, suszenia i przechowywania surowców zielarskich oraz hodowli odmian użytkowych. Uprawa roślin zielarskich jest jedną z najmłodszych gałęzi produkcji rolniczej, ale ich użytkowanie sięga najdawniejszych czasów. Zielarstwo dostarcza roślinnych surowców dla ziołolecznictwa. W ostatnim czasie wyraźnie wzrasta zainteresowanie roślinami leczniczymi i jadalnymi oraz ich szerokie wykorzystywanie w lecznictwie, dietetyce i kosmetyce.
Wyraźny w ostatnim czasie wzrost zainteresowania wykorzystaniem roślin leczniczych w dietach, kosmetykach czy medycynie skłania ...
Przykładowe przedmioty
Historia zielarstwa,
Przyprawy krajowe i egzotyczne,
Substancje bioaktywne,
Zielarstwo ogólne i szczegółowe,
Farmakognozja,
Diagnostyka laboratoryjna fitoproduktów,
Leki roślinne.
Po studiach
Absolwenci będą przygotowani do produkcji zielarskiej: uprawy, zbioru, suszenia oraz przechowywania, standaryzacji i oceny jakości surowców zielarskich, a także projektowania, urządzania, organizowania i zarządzania gospodarstwem zielarskim (produkcyjnym i terapeutycznym). Absolwenci kierunku zielarstwo i fitoprodukty uzyskują odpowiednie kwalifikacje i mogą znaleźć zatrudnienie w firmach zajmujących się obrotem i sprzedażą produktów leczniczych, jak również wykonywać szeroko rozumianą działalność w zakresie produkcji, kontroli jakości, przetwórstwa, doradztwa, popularyzacji, nauczania, pracy badawczej w dziedzinie zielarstwa.
Uczelnie, na których można studiować kierunek Zielarstwo i fitoprodukty