Chemia żywności

Studia na kierunku chemia żywności przygotowują specjalistów z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności.

O studiach: Chemia żywności

Studenci uczą się m.in. definiować, opisywać i analizować kierunki przemian oraz interakcje pomiędzy składnikami żywności zachodzące pod wpływem podstawowych procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji, przechowywania i przetwarzania żywności. Poznają metody i techniki oraz ich praktyczne zastosowanie w analizie instrumentalnej i sensorycznej produktów spożywczych, uwzględniając przy tym wszystkie przygotowania prób do analizy. Uczą się również posługiwać aparaturą wykorzystywaną w procesach technologicznych i laboratoryjnych w przemyśle spożywczym, potrafiąc przy tym przygotować raporty z zakresu utrzymania urządzeń i systemów technicznych.

Po studiach

Absolwenci znajdą pracę w:

  • laboratoriach zajmujących się analizą chemiczną,
  • jednostkach kontrolujących jakość produktów spożywczych,
  • jednostkach badawczych,
  • przedsiębiorstwach z sektora produkcji i technologii żywności,
  • koncernach rolno-spożywczych zajmujących się produkcją i dystrybucją żywności,
  • firmach branżowych na stanowiskach konsultantów i menadżerów oraz towaroznawców i technologów

Uczelnie, na których można studiować kierunek Chemia żywności

Informacje o kierunkach

Miasta, w których można studiować kierunek Chemia żywności

Mogą Cię zainteresować

Ze względu na proponowaną tematykę studiów na tym kierunku zainteresować Was mogą także inne propozycje podobnych kierunków.

Przejdź do strony o studiach chemicznych w Polsce, tam znajdziesz również dużo ciekawych informacji.