Jakość i bezpieczeństwo żywności – poznaj kierunek studiów!
Podejmując studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności masz szansę zdobyć wykształcenie w zakresie przetwarzania i przechowywania surowców i produktów spożywczych, oceny jakości produktów spożywczych oraz kontrolowania systemów zarządzania jakością żywności.
Jakość i bezpieczeństwo żywności jest kierunkiem umożliwiającym poznanie zasad tworzenia produktu spożywczego w tzw. łańcuchu działań „od pola do stołu”, z uwzględnieniem jakości, ekologii i bezpieczeństwa zdrowotnego produktu.
Studia na kierunku posiadają cechy unikatowości ze względu na integrację wiedzy ogólnoakademickiej z dziedziny szczegółowej znajomości czynników kształtujących jakość żywności – począwszy od jej wytwarzania, przez zasady i sposoby jej utrwalania, przetwarzania oraz ekologicznego pozyskiwania i pakowania, sposób nadzoru systemowego dla zapewnienia jakości i bezpieczeństwa – kończąc na nowoczesnych metodach logistyki, przechowywania i obrotu krajowego i międzynarodowego z uwzględnieniem metod laboratoryjnej kontroli jakości, bezpieczeństwa i spełnienia obowiązujących przepisów prawa.
Szukaj odpowiedzi na pytania dotyczące kierunku Jakość i bezpieczeństwo żywności
Czego nauczysz się na studiach?
W których miastach można studiować kierunek Jakość i bezpieczeństwo żywności
W ofercie których uczelni w Polsce znajdziesz kierunek Jakość i bezpieczeństwo żywności?
Jakie są perspektywy zawodowe absolwentów kierunku Jakość i bezpieczeństwo żywności?
Czytaj więcej
Udostępnij