Kierunek studiów dietetyka i jakość żywności to praktyczna propozycja, dotycząca nie tylko prawidłowego odżywiania i promocji zdrowia, ale również odpowiadająca na dynamiczny rozwój technologiczny.
O studiach: Dietetyka i jakość żywności
Wśród podstawowych treści kształcenia na kierunku dietetyka i jakość żywności znajdują się m.in.: chemia, psychologia, pierwsza pomoc przedmedyczna, podstawy ekologii i ochrony środowiska, mikrobiologia. Grupa treści kierunkowych obejmuje m.in.: żywienie człowieka, żywienie zbiorowe, produkcję surowców roślinnych i zwierzęcych oraz technologię ich przetwarzania, technologie żywności z towaroznawstwem, systemy jakości i bezpieczeństwa żywności, dietetykę ogólną, podstawy immunologii oraz anatomii i fizjologii człowieka, biochemię żywienia, analizę i ocenę jakości żywności, biotechnologię oraz przechowywanie i utrwalanie żywności, kliniczny zarys chorób, prawo żywnościowe z bioetyką, pracownię żywienia i dietetyki oraz wyposażenie techniczne w produkcji żywności.