Studia na kierunku Logistyka w sektorze rolno-spożywczym umożliwiają zdobycie wiedzy z zakresu zarządzania oraz funkcjonowania nowoczesnych systemów logistycznych w sektorze rolno-spożywczym, obejmującą również podstawy produkcji, magazynowania, oceny jakości surowców i produktów rolno-spożywczych.
O studiach: Logistyka w sektorze rolno-spożywczym
Studenci kierunku Logistyka w sektorze rolno-spożywczym zdobywają m.in. wiedzę z zakresu produkcji surowców i produktów roślinnych i zwierzęcych, zasad znakowania i pakowania produktów spożywczych, czynników kształtujących jakość artykułów rolno-spożywczych w trakcie przechowywania, infrastruktury i technologii magazynowych, systemów zarządzania w produkcji żywności, marketingu, logistyki surowców. Uczą się jak dobrać i zastosować właściwe metody, techniki, narzędzia i technologie oraz systemy pakowania, przechowywania i transportu niezbędne dla zapewnienia wysokiej jakości artykułów rolno-spożywczych podczas realizowanych procesów logistycznych.
Po studiach
Absolwent tego kierunku znajdzie zatrudnienie jako:
pracownik firm spedycyjnych,
inżynier – specjalista ds. bezpieczeństwa i jakości w przedsiębiorstwach zajmujących się logistyką, zaopatrzeniem, dystrybucją i handlem artykułami rolno-spożywczymi,
inżynier w dziale zaopatrzenia i dystrybucji,
specjalista ds. dostaw,
inżynier organizacji logistyki/zarządzania procesami logistycznymi w przedsiębiorstwach sektora rolno-spożywczego.
Uczelnie, na których można studiować kierunek Logistyka w sektorze rolno-spożywczym