Technologia żywności i żywienie człowieka – Politechnika Koszalińska
Na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka zdobyć można wiedzę w zakresie podstawowych technologii przetwórstwa spożywczego, zasad żywienia, bezpieczeństwa żywności, dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych.
Studiując kierunek technologia żywności i żywienie człowieka uzyskać można również wiedzę na temat: systemu HACCP, inżynieryjnych aspektów realizacji produkcji żywności, ekonomiki i zasad organizacji przedsiębiorstw spożywczych.
Student w trakcie studiów nabywa umiejętności projektowania i wdrażania procesów technologicznych i jego elementów, prowadzenia badań żywności i oznaczeń składników produktów spożywczych, marketingu i zarządzania produktami na rynku żywnościowym. Uzyskuje kompetencje, jako specjalista w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania, organizacji produkcji i kontroli jakości żywności.
Na studiach I stopnia dostępne są dla studentów następujące specjalności:
Specjalność: BIOTECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI
Absolwent posiada szeroką wiedzę z zakresu biotechnologicznych metod przetwarzania i utrwalania żywności, mikrobiologii żywności oraz suplementacji żywności zwiększającej jej wartość odżywczą i trwałość.
Specjalność: ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
Absolwent ma szeroką wiedzę z zakresu zasad żywienia człowieka oraz podstaw dietetyki z elementami żywienia alternatywnego, w tym projektowania diet i receptur oraz stosowania żywności funkcjonalnej i specjalnego przeznaczenia. Posiada również wiedzę z zakresu przetwórstwa żywności, zasad higieny i szeroko rozumianej produkcji bezpiecznej żywności.
Specjalność: INŻYNIERIA ŻYWNOŚCI
Absolwent posiada szeroką wiedzę z zakresu inżynieryjnych aspektów przetwarzania żywności. Zna metody badań surowców i produktów spożywczych oraz zasady projektowania operacji i linii technologicznych. Posiada również umiejętności związane z organizacją i kierowaniem produkcji żywności z uwzględnieniem zasad higieny i bezpieczeństwa produkcji żywności.
Specjalność: TECHNOLOGIA PRZETWÓRSTWA RYB
Absolwent ma szeroką wiedzę z zakresu technologii przetwórstwa ryb. W szczególności wiedza ta ukierunkowana jest na warunki pozyskiwania surowca pochodzenia wodnego, badania jakości surowców i produktów przetwórstwa rybnego oraz projektowania procesów i organizacji produkcji.
Praca po studiach
- praca w zakładach przemysłu spożywczego, jako: – główny technolog, kierownik produkcji, laborant oceniający surowce i produkty spożywcze, projektant procesów i receptur produktów, projektant opakowań oraz organizator dystrybucji żywności;
- w zakładach żywienia zbiorowego;
- w hotelach na stanowiskach menadżerskich;
- w placówkach kontroli jakości żywności;
- w jednostkach administracji rządowej i samorządowej;
- w przedsiębiorstwach dystrybucji i handlu żywnością;
- w szkolnictwie zawodowym, po ukończeniu kursu pedagogicznego.
Strona kierunku: TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA, Politechnika Koszalińska
Dowiedz się więcej o studiach, kierunkach, rekrutacji – Politechnika Koszalińska
Więcej informacji o kierunkach, ich opisy, informacje o procesie rekrutacji i zasadach rekrutacji lub opłatach znajdziesz na stronie: Studia rolnicze Koszalin. Interesujesz się nowoczesnym rolnictwem, zasadami hodowli zwierząt lub produkcją żywności i chcesz poznać inne możliwości realizowania swoich pasji na studiach w Polsce, zobacz – studia rolnicze w Polsce.
Czytaj również
Studia rolnicze w Szczecinie
Etologia i psychologia zwierząt – poznaj kierunek studiów!
Technika rolnicza i agrotronika w Lublinie
Może wolisz zobaczyć jeszcze inne typy studiów – skorzystaj z informacji rodzaje studiów i wybierz rodzaje studiów w Koszalin.
Zobacz również inne treści poświęcone studiom w Koszalinie:
Studia w Koszalinie
Kierunki studiów w Koszalinie
Rekrutacja na studia w Koszalinie
Uczelnie Koszalin
Czemu nie? Podziel się z innymi i udostępnij