Dietetyka – Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Głównymi przyczynami problemów ze zdrowiem są: niewłaściwy sposób żywienia, w tym przejadanie się, brak dbałości o dobry skład pożywienia, jedzenie niedokładne i w pośpiechu, styl życia: brak ruchu i nadmiar stresu. Wybierz studia na kierunku Dietetyka!
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku zaprasza na 3-letnie studia na kierunku Dietetyka na poziomie licencjackim (prowadzone w formie dziennej i zaocznej).
Jak należy się odżywiać, by pozostać zdrowym i pełnym energii? Jak pomóc osobie, która już cierpi na tego typu choroby? Odpowiedzi może udzielić dietetyk – specjalista mający wiedzę na temat prawidłowego żywienia, znający zasady działania ludzkiego ciała i jednocześnie mający predyspozycje terapeutyczne.
Jako absolwent kierunku dietetyka zyskujesz:
- wykształcenie i przygotowanie zawodowe z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw,
- wiedzę i umiejętności do planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności, planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją,
- przygotowanie do oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznawania niedożywienia,
- przygotowanie do zapobiegania chorobom dieto-zależnym, a także oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia,
- przygotowanie do kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analyzes Critical Control Points – HACCP),
- wiedzę i umiejętności do oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób,
- przygotowanie do organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów oraz prowadzenia edukacji żywieniowej,
- przygotowanie ogólne i zawodowe obowiązujące w ochronie zdrowia.
Perspektywy zawodowe – absolwenci znajdą pracę w:
- publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej,
- zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering),
- organizacjach konsumenckich,
- placówkach sportowych,
- w szkolnictwie – po ukończeniu specjalności nauczycielskiej (zgodnie ze standardami kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela).
Szczegółowe informacje na stronie Uczelni: www.wsz.pl/studia-licencjackie/dietetyka/
ZOBACZ RÓWNIEŻ: WYŻSZA SZKOŁA ZDROWIA W GDAŃSKU – AKTUALNOŚCI, REKRUTACJA NA STUDIA
CZYTAJ TAKŻE:
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku – IX Jesienne Spotkania ze Zdrowiem
Kosmetologia – Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Kierunki studiów 2025 – Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Zobacz również inne treści poświęcone studiom w Gdańsku i woj. pomorskim:
Studia w Gdańsku
Kierunki studiów w Gdańsku
Rekrutacja na studia w Gdańsku
Uczelnie Gdańsk
Udostępnij: