Analityka chemiczna i spożywcza

Studia na kierunku analityka chemiczna i spożywcza to przygotowanie do pracy w charakterze osoby, która zajmuje się analizą chemiczną, czyli badaniem jakościowego i ilościowego składu chemicznego substancji.​

O studiach: Analityka chemiczna i spożywcza

Program kształcenia obejmuje podstawowe przedmioty nauk humanistycznych i ścisłych (w tym: chemię, matematykę oraz ekologiczne i etyczne problemy w produkcji chemicznej i spożywczej). Uczęszczając na zajęcia zapoznasz się z tematyką związaną m.in. z nowoczesnymi technikami analitycznymi, analizą instrumentalną, zasadami pobierania i przygotowywania próbek do analizy, organizacją laboratorium i kontrolą jakości wyników analitycznych, monitoringiem, ochroną i analizą środowiska w różnych elementach ekosystemu tj. w wodzie, glebie i powietrzu, analizą odpadów przemysłowych, problemami analizy żywności, metodami enzymatycznymi w analityce spożywczej i chemicznej, toksykologią żywności.

Po studiach

Perspektywy zawodowe:

  • laboratoria przemysłowe,
  • jednostki zajmujące się pomiarami i kontrolą zanieczyszczenia środowiska (RDOŚ, WIOŚ),
  • instytucje związane z oceną jakości żywności i służby sanitarne (IJHARS, Sanepid),
  • laboratoria kontrolno-pomiarowe zakładów przemysłowych,
  • stacje uzdatniania wód i oczyszczalnie ścieków,
  • laboratoria kryminalistyczne,
  • zakłady farmaceutyczne,
  • zakłady przetwórstwa tworzyw sztucznych.

Uczelnie, na których można studiować kierunek analityka chemiczna i spożywcza

Informacje o kierunkach

Miasta, w których można studiować kierunek Analityka chemiczna i spożywcza

Mogą Cię zainteresować

Ze względu na proponowaną tematykę studiów na tym kierunku zainteresować Was mogą także inne propozycje podobnych kierunków.
Przejdź do strony o studiach chemicznych w Polsce, tam znajdziesz również dużo ciekawych informacji.