Jakość i bezpieczeństwo żywności – Politechnika Koszalińska
Uruchomienie kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności przez Politechnikę Koszalińską wynika przede wszystkim z zapotrzebowania firm z branży spożywczej i gastronomicznej na specjalistów analizy żywności oraz bezpieczeństwa i jakości żywności.
Politechnika Koszalińska rekrutuje na kierunek studiów – jakość i bezpieczeństwo żywności. Znajdziecie go w ofercie przygotowanej przez Wydział Inżynierii Mechanicznej i Energetyki.
Czego się nauczysz?
Absolwent tego kierunku zdobędzie wiedzę z zakresu nauk o żywności, zdrowiu, przyrodniczo-technicznych, biologicznych i ekonomicznych niezbędnych do rozumienia zjawisk i procesów zachodzących w żywności, związanych z zapewnieniem jej jakości i bezpieczeństwa oraz wpływem na zdrowie człowieka. Pozna procesy produkcyjne dotyczące określonych rodzajów żywności, a także związane z tym regulacje prawne. Będzie miał też umiejętność wdrażania, utrzymania i rozwoju obligatoryjnych systemów jakości i bezpieczeństwa żywności.
Perspektywy zawodowe
Absolwenci będą przygotowani do pracy w zakładach zajmujących się przetwórstwem żywności, firmach zajmujących się obrotem żywnością, a także w laboratoriach analitycznych kontrolujących jakość i bezpieczeństwo produktów spożywczych. Będą mogli również podjąć pracę w jednostkach urzędowej kontroli żywności, jednostkach szkoleniowo-certyfikujących bezpieczeństwo i jakość żywności, ośrodkach badawczo-rozwojowych, a także w firmach doradczych i audytujących.
Strona kierunku: JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI , Politechnika Koszalińska
CZYTAJ TAKŻE:
Studia z zarządzania w Koszalinie
Rekrutacja na studia 2025/2026 – Politechnika Koszalińska
Technologia żywności i żywienie człowieka w Koszalinie
Zobacz również inne treści poświęcone studiom w Koszalinie:
Studia w Koszalinie
Kierunki studiów w Koszalinie
Rekrutacja na studia w Koszalinie
Uczelnie Koszalin
Udostępnij: