Jakość i bezpieczeństwo żywności – Politechnika Koszalińska
Planowane uruchomienie nowego kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności przez Politechnikę Koszalińską wynika przede wszystkim z zapotrzebowania firm z branży spożywczej i gastronomicznej na specjalistów analizy żywności oraz bezpieczeństwa i jakości żywności.
Politechnika Koszalińska informuje, że od października 2023 roku planuje uruchomić nowy kierunek studiów – jakość i bezpieczeństwo żywności. Ma się on znaleźć w ofercie Wydziału Mechanicznego.
Czego się nauczysz?
Absolwent tego kierunku zdobędzie wiedzę z zakresu nauk o żywności, zdrowiu, przyrodniczo-technicznych, biologicznych i ekonomicznych niezbędnych do rozumienia zjawisk i procesów zachodzących w żywności, związanych z zapewnieniem jej jakości i bezpieczeństwa oraz wpływem na zdrowie człowieka. Pozna procesy produkcyjne dotyczące określonych rodzajów żywności, a także związane z tym regulacje prawne. Będzie miał też umiejętność wdrażania, utrzymania i rozwoju obligatoryjnych systemów jakości i bezpieczeństwa żywności.
Perspektywy zawodowe
Absolwenci będą przygotowani do pracy w zakładach zajmujących się przetwórstwem żywności, firmach zajmujących się obrotem żywnością, a także w laboratoriach analitycznych kontrolujących jakość i bezpieczeństwo produktów spożywczych. Będą mogli również podjąć pracę w jednostkach urzędowej kontroli żywności, jednostkach szkoleniowo-certyfikujących bezpieczeństwo i jakość żywności, ośrodkach badawczo-rozwojowych, a także w firmach doradczych i audytujących.
Więcej informacji na stronie Uczelni
CZYTAJ TAKŻE:
Elektronika i telekomunikacja w Koszalinie
Informatyka – Politechnika Koszalińska
Studia turystyczne w Koszalinie
Zobacz również inne treści poświęcone studiom w Koszalinie:
Studia w Koszalinie
Kierunki studiów w Koszalinie
Rekrutacja na studia w Koszalinie
Uczelnie Koszalin
Udostępnij: