Bezpieczeństwo i produkcja żywności

Kierunek Bezpieczeństwo i produkcja żywności przekazuje wiedzę z zakresu technologii wytwarzania wyrobów roślinnych, zwierzęcych i produktów gastronomicznych.

O studiach: Bezpieczeństwo i produkcja żywności

Studenci kierunku Bezpieczeństwo i produkcja żywności nabywają wiedzę z zakresu technologii wytwarzania wyrobów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego oraz produktów gastronomicznych, poznając zasady przygotowania, przetwarzania, utrwalania, pakowania, magazynowania, transportu i wprowadzania do obrotu. Studenci nabywają również wiedzę i umiejętności związane z oceną jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego surowców, półproduktów i wyrobów gotowych.

Przykładowe specjalności

  • technologia żywności,
  • żywność prozdrowotna,
  • żywienie człowieka z dietetyką.

Po studiach

Perspektywy zawodowe – absolwenci znajdą pracę:

  • w małych, średnich i dużych zakładach przemysłu spożywczego,
  • w instytucjach kontrolujących bezpieczeństwo i jakość żywności,
  • w instytucjach wdrażających systemy bezpieczeństwa żywności,
  • w instytutach zajmujących się edukacją żywieniową,
  • w poradniach dietetycznych,
  • w laboratoriach badań żywności i wody,
  • w zakładach gastronomicznych,
  • w firmach cateringowych,
  • podjęcie własnej działalności gospodarczej,
  • kontynuowanie nauki na studiach magisterskich.

Uczelnie, na których można studiować kierunek Bezpieczeństwo i produkcja żywności

Informacje o kierunkach

Mogą Cię zainteresować

Ze względu na proponowaną tematykę studiów na tym kierunku zainteresować Was mogą także inne propozycje podobnych kierunków.

Przejdź do strony o studiach rolniczych w Polsce, tam znajdziesz również dużo ciekawych informacji.