Kierunek Bezpieczeństwo i produkcja żywności przekazuje wiedzę z zakresu technologii wytwarzania wyrobów roślinnych, zwierzęcych i produktów gastronomicznych.
O studiach: Bezpieczeństwo i produkcja żywności
Studenci kierunku Bezpieczeństwo i produkcja żywności nabywają wiedzę z zakresu technologii wytwarzania wyrobów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego oraz produktów gastronomicznych, poznając zasady przygotowania, przetwarzania, utrwalania, pakowania, magazynowania, transportu i wprowadzania do obrotu. Studenci nabywają również wiedzę i umiejętności związane z oceną jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego surowców, półproduktów i wyrobów gotowych.
Przykładowe specjalności
technologia żywności,
żywność prozdrowotna,
żywienie człowieka z dietetyką.
Po studiach
Perspektywy zawodowe – absolwenci znajdą pracę:
w małych, średnich i dużych zakładach przemysłu spożywczego,
w instytucjach kontrolujących bezpieczeństwo i jakość żywności,
w instytucjach wdrażających systemy bezpieczeństwa żywności,
w instytutach zajmujących się edukacją żywieniową,
w poradniach dietetycznych,
w laboratoriach badań żywności i wody,
w zakładach gastronomicznych,
w firmach cateringowych,
podjęcie własnej działalności gospodarczej,
kontynuowanie nauki na studiach magisterskich.
Uczelnie, na których można studiować kierunek Bezpieczeństwo i produkcja żywności