Chemia i technologia żywności

Studia na kierunku chemia i technologia żywności oferują studentom nabycie wiedzy z zakresu podstaw chemii, chemii żywności oraz procesów technologicznych, ze szczególnym uwzględnieniem technologii cukrów, skrobi i tłuszczów.

O studiach: Chemia i technologia żywności

Studenci kierunku chemia i technologia żywności zdobywają umiejętności wykonania podstawowych analiz chemicznych, analiz żywności, jak również organizowania i modyfikowania (jeżeli jest taka potrzeba) produkcji cukrów oraz tłuszczów, włącznie z doborem maszyn i urządzeń, a także przeprowadzania kalkulacji ekonomicznej. Studenci poznają zasady funkcjonowania rynku żywności. Uczą się również posługiwać techniką komputerową w sterowaniu procesami technologicznymi.

 

Po studiach

Perspektywy zawodowe:

  • stanowiska inżynierskie i kierownicze w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem oraz kontrolą i obrotem żywności,
  • przedsiębiorstwa związane z chemią, informatyką i maszynoznawstem,
  • gospodarka i biznes chemiczny, maszynowy lub biotechnologiczny.

Uczelnie, na których można studiować kierunek Chemia i technologia żywności

Informacje o kierunkach

Miasta, w których można studiować kierunek Chemia i technologia żywności

Mogą Cię zainteresować

Ze względu na proponowaną tematykę studiów na tym kierunku zainteresować Was mogą także inne propozycje podobnych kierunków.

Przejdź do strony o studiach chemicznych w Polsce, tam znajdziesz również dużo ciekawych informacji.