Kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności przekazuje wiedzę z zakresu wytwarzania, zarządzania oraz kontroli jakości surowców i produktów żywnościowych.
O studiach: Produkcja i bezpieczeństwo żywności
Produkcja i bezpieczeństwo żywności to nowoczesny oraz interdyscyplinarny kierunek, kluczowy dla gospodarki żywnościowej, na którym kształcą się specjaliści uzyskujący wiedzę w zakresie wytwarzania, zarządzania oraz kontroli bezpiecznych, wysokiej jakości surowców i produktów żywnościowych. Studiowanie na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności daje możliwość osiągnięcia efektów kształcenia bezpośrednio w środowisku pracy, w ramach praktyk zawodowych, odbywanych w kraju i za granicą.
Przykładowe specjalności
Dietetyka w gastronomii
Jakość i bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym
Przedsiębiorczość w gospodarce żywnościowej
Po studiach
Perspektywy zawodowe:
praca w charakterze dietetyka,
zarządzanie w gastronomii i obsługa konsumentów,
przedsiębiorstwa zajmujące się jakością i bezpieczeństwem żywności,
przedsiębiorstwa sektora gospodarki żywnościowej,
organizacje i instytucje zarządzania jakością i bezpieczeństwem w łańcuchu rolno-spożywczym.
Uczelnie, na których można studiować kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności