Produkcja i bezpieczeństwo żywności

Kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności przekazuje wiedzę z zakresu wytwarzania, zarządzania oraz kontroli jakości surowców i produktów żywnościowych.

O studiach: Produkcja i bezpieczeństwo żywności

Produkcja i bezpieczeństwo żywności to nowoczesny oraz interdyscyplinarny kierunek, kluczowy dla gospodarki żywnościowej, na którym kształcą się specjaliści uzyskujący wiedzę w zakresie wytwarzania, zarządzania oraz kontroli bezpiecznych, wysokiej jakości surowców i produktów żywnościowych. Studiowanie na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności daje możliwość osiągnięcia efektów kształcenia bezpośrednio w środowisku pracy, w ramach praktyk zawodowych, odbywanych w kraju i za granicą.

Przykładowe specjalności

  • Dietetyka w gastronomii
  • Jakość i bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym
  • Przedsiębiorczość w gospodarce żywnościowej

Po studiach

Perspektywy zawodowe:

  • praca w charakterze dietetyka,
  • zarządzanie w gastronomii i obsługa konsumentów,
  • przedsiębiorstwa zajmujące się jakością i bezpieczeństwem żywności,
  • przedsiębiorstwa sektora gospodarki żywnościowej,
  • organizacje i instytucje zarządzania jakością i bezpieczeństwem w łańcuchu rolno-spożywczym.

Uczelnie, na których można studiować kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności

Informacje o kierunkach

Mogą Cię zainteresować

Ze względu na proponowaną tematykę studiów na tym kierunku zainteresować Was mogą także inne propozycje podobnych kierunków.

Przejdź do strony o studiach rolniczych w Polsce, tam znajdziesz również dużo ciekawych informacji.