Zarządzanie jakością i analiza żywności

Kierunek zarządzanie jakością i analiza żywności przekazuje wiedzę w zakresie jakości, wytwarzania, przetwarzania i utrwalania żywności roślinnej i zwierzęcej.

O studiach: Zarządzanie jakością i analiza żywności

Studenci kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności uczą się identyfikować problemy i zagrożenia w procesach produkcyjnych i szybko na nie reagować. Innowacyjność kierunku polega na łączeniu specjalistycznej wiedzy z technologicznym podejściem do jakości i bezpieczeństwa żywności.

Absolwent kierunku rozumie zjawiska biologiczne i fizykochemiczne zachodzące podczas wytwarzania żywności, zna zasady procesów jednostkowych w technologiach produkcji żywności. Potrafi dobierać i wykorzystywać różne techniki analizy żywności w ocenie właściwości i jakości surowców, produktów i materiałów pomocniczych stosowanych w przemyśle spożywczym.

Po studiach

Perspektywy zawodowe – absolwenci znajdą pracę w:

  • stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
  • laboratoriach i innych placówkach badawczych,
  • zakładach przemysłu spożywczego i zakładach żywienia zbiorowego i gastronomii,
  • jednostkach akredytujących i certyfikujących Systemy Zarządzania Jakością.

Uczelnie, na których można studiować kierunek Zarządzanie jakością i analiza żywności

Informacje o kierunkach

Miasta, w których można studiować kierunek Zarządzanie jakością i analiza żywności

Mogą Cię zainteresować

Ze względu na proponowaną tematykę studiów na tym kierunku zainteresować Was mogą także inne propozycje podobnych kierunków.

Przejdź do strony o  studiach w Polsce dotyczących zarządzania, tam znajdziesz również dużo ciekawych informacji.