Chemia i technologia żywności – poznaj kierunek studiów!
Studia na kierunku chemia i technologia żywności oferują studentom nabycie wiedzy z zakresu podstaw chemii, chemii żywności oraz procesów technologicznych, ze szczególnym uwzględnieniem technologii cukrów, skrobi i tłuszczów.
Studenci kierunku chemia i technologia żywności zdobywają umiejętności wykonania podstawowych analiz chemicznych, analiz żywności, jak również organizowania i modyfikowania (jeżeli jest taka potrzeba) produkcji cukrów oraz tłuszczów, włącznie z doborem maszyn i urządzeń, a także przeprowadzania kalkulacji ekonomicznej. Studenci poznają zasady funkcjonowania rynku żywności. Uczą się również posługiwać techniką komputerową w sterowaniu procesami technologicznymi.
Szukaj odpowiedzi na pytania dotyczące kierunku Chemia i technologia żywności
Czego nauczysz się na studiach?
W których miastach można studiować kierunek Chemia i technologia żywności?
W ofercie których uczelni w Polsce znajdziesz kierunek Chemia i technologia żywności?
Jakie są perspektywy zawodowe absolwentów kierunku Chemia i technologia żywności?
Czytaj więcej
Udostępnij