Analityka chemiczna i spożywcza – poznaj kierunek studiów!
Studia na kierunku analityka chemiczna i spożywcza to przygotowanie do pracy w charakterze osoby, która zajmuje się analizą chemiczną, czyli badaniem jakościowego i ilościowego składu chemicznego substancji.
Program kształcenia na kierunku analityka chemiczna i spożywcza obejmuje podstawowe przedmioty nauk humanistycznych i ścisłych (w tym: chemię, matematykę oraz ekologiczne i etyczne problemy w produkcji chemicznej i spożywczej). Uczęszczając na zajęcia zapoznasz się z tematyką związaną m.in. z nowoczesnymi technikami analitycznymi, analizą instrumentalną, zasadami pobierania i przygotowywania próbek do analizy, organizacją laboratorium i kontrolą jakości wyników analitycznych, monitoringiem, ochroną i analizą środowiska w różnych elementach ekosystemu tj. w wodzie, glebie i powietrzu, analizą odpadów przemysłowych, problemami analizy żywności, metodami enzymatycznymi w analityce spożywczej i chemicznej, toksykologią żywności.
Szukaj odpowiedzi na pytania dotyczące kierunku Analityka chemiczna i spożywcza
Czego nauczysz się na studiach?
W których miastach można studiować kierunek Analityka chemiczna i spożywcza?
W ofercie których uczelni w Polsce znajdziesz kierunek Analityka chemiczna i spożywcza?
Jakie są perspektywy zawodowe absolwentów kierunku Analityka chemiczna i spożywcza?
Czytaj więcej
Udostępnij