Dietetyka – Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Zdrowe odżywianie się, umiejętność budowania diet i poradnictwo w tym zakresie to tematy, które z pewnością uznać można za modne. Prawdą jest jednak to, że przybywa nam kilogramów, tracimy na zdrowiu i rynek pracy potrzebuje specjalistów od dietoterapii.

Kierunek dietetyka jest odpowiedzią na wzrastające zapotrzebowanie na specjalistów przygotowanych do prowadzenia dietoterapii i poradnictwa dietetycznego, jak również nowoczesnego cateringu.

Podjęcie studiów na tym kierunku będzie trafnym wyborem dla tych, którzy mają zainteresowania związane z żywnością, planowaniem racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności i stosowaniem terapii dietetycznych.

Wiedza i umiejętności zdobywane przez studentów są bardzo szerokie, od technologii produkcji żywności do fizjologii żywienia człowieka. Studenci mają do wyboru dwa moduły: doradztwo i konsultacje dietetyczne oraz catering dietetyczny.

Perspektywy po studiach

  • Placówki ochrony zdrowia
  • Domy opieki społecznej
  • Poradnie dietetyczne
  • Jednostki zajmujące się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu
  • Instytucje interwencyjne rozwiązujące problemy dotyczące zdrowia publicznego
  • Instytucje naukowo-badawcze

Czytaj więcej – Dietetyka

Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi i udostępnij na:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zbliżające się wydarzenia