Kierunki studiów ŁomżanewStudia ŁomżaStudia medyczne

Dietetyka w Łomży

Absolwenci kierunku dietetyka będą gotowi nie tylko do samodzielnego prowadzenia poradnictwa dietetycznego, ale również do współpracy z innymi specjalistami.

Studia na kierunku dietetyka, które ma w swojej ofercie Akademia Łomżyńska, przygotowują do samodzielnego wykonywania zawodu dietetyka.

Studenci dietetyki przygotowują się m.in. do prowadzenia własnego gabinetu poradnictwa dietetycznego oraz edukacji żywieniowej. Uczą się samodzielnego dokonywania oceny planowanych jadłospisów i ich realizacji. Przygotowują się również do współpracy z zespołem leczącym, w tym do uczestnictwa w ocenie stanu odżywiania pacjentów, stosowania leczenia żywieniowego wspomagającego proces leczniczy licznych chorób przewlekłych.

W programie nauczania istotne jest także nabycie umiejętności stosowania żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem lub powstających na tle wadliwego żywienia, czy zdobycie umiejętności prowadzenia dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów oraz sporządzania kart dietetycznych dla pacjentów opuszczających szpital.

Absolwenci będą również przygotowani do opracowywania dokumentacji rozliczeniowej zaopatrzenia produkcji i dystrybucji potraw.

Co zyskasz w trakcie studiów?

  • umiejętność dbania nie tylko o jakość nawyków żywieniowych, ale przede wszystkim o jakość życia;
  • umiejętność oceny sposobu żywienia różnych grup ludności;
  • umiejętność rozpoznawania, zapobiegania i leczenia  niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego;
  • umiejętność przestrzegania prawidłowości zalecanych norm żywieniowych;
  • umiejętność sprawdzania jakości i estetyki wydawanych gotowych potraw;
  • umiejętność prowadzenia działalności edukacyjnej w zakresie żywienia zapobiegającego chorobom powstającym na tle wadliwego żywienia w różnych środowiskach;
  • umiejętność nadzorowania wszystkich etapów produkcji potraw (organizowanie stanowiska pracy własnego i podległego zespołu zgodnie z wymogami bhp i ppoż. oraz ekologicznymi, instruowanie pracowników w zakresie użytkowania maszyn i narzędzi, nadzorowanie prawidłowości przebiegu procesów technologicznych i poszczególnych etapów przygotowywania potraw);
  • wiedzę umożliwiającą podjęcie studiów II stopnia.

Perspektywy zawodowe:

  • placówki służby zdrowia,
  • sanatoria,
  • poradnie żywieniowe, chorób metabolicznych i przewodu pokarmowego,
  • zakłady żywienia zbiorowego,
  • zakłady dostarczające pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia,
  • branża sportowa i rekreacyjna,
  • szkoły, przedszkola i żłobki,
  • inspektor kontroli żywności i żywienia.

Kierunek dietetyka w Łomży

Więcej informacji o innych kierunkach medycznych, ich opisy, informacje o procesie rekrutacji i zasadach rekrutacji lub opłatach znajdziesz na stronie: studia medyczne Białystok. Interesujesz się zagadnieniami związanymi z medycyną, zdrowiem i chcesz poznać inne możliwości realizowania swoich pasji na studiach w Polsce, zobacz – studia medyczne w Polsce.

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

Może wolisz zobaczyć jeszcze inne typy studiów – skorzystaj z informacji rodzaje studiów i wybierz rodzaje studiów w Białymstoku.

Zobacz również inne treści poświęcone studiom w Białymstoku:

Studia w Białymstoku

Kierunki studiów w Białymstoku

Rekrutacja na studia w Białymstoku

Uczelnie Białystok

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zbliżające się wydarzenia