Dietetyka w sporcie i rekreacji – Akademia Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku

Program kształcenia na tym kierunku obejmuje wieloaspektowe przygotowanie studentów do wykonywania zawodu dietetyka sportowego.

Absolwenci nabędą szeroką wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu biochemicznych i fizjologicznych aspektów żywienia, oceny i planowania żywienia, poradnictwa żywieniowego dla osób podejmujących rekreacyjną aktywność fizyczną, opracowania zindywidualizowanych strategii żywieniowych i suplementacyjnych dla osób wyczynowo trenujących sport oraz profilaktyki wybranych chorób przewlekłych u sportowców.

Kierunek studiów realizowany jest z wykorzystaniem nowoczesnych form kształcenia, z zastosowaniem profesjonalnych narzędzi przez wysoko wykwalifikowaną kadrę dydaktyczną.

KOMPETENCJE

  • tytuł zawodowy licencjata w zakresie dietetyki w sporcie i rekreacji
  • umiejętność oceny sposobu żywienia osób trenujących rekreacyjnie
    i wyczynowo różne dyscypliny sportu
  • kompetencje w zakresie opracowywania indywidualnych planów żywieniowych dla osób o różnym poziomie i rodzaju aktywności fizycznej
  • kompetencje w zakresie tworzenia indywidualnych strategii żywieniowych i suplementacyjnych sportowców wyczynowych dotyczących optymalnego odżywiania i nawadniania w trakcie procesu treningowego (dopasowanego do  cyklu i celów treningowych) i zawodów oraz sprzyjających szybkiej regeneracji organizmu po wysiłku
  • umiejętność oceny składu ciała i stanu odżywienia w kontekście wyników sportowych i stanu zdrowia
  • kompetencje w zakresie poradnictwa żywieniowego związanego z osiągnięciem i utrzymywaniem prawidłowej masy ciała, w tym zawartości   tkanki tłuszczowej i masy mięśniowej
  • umiejętność dostosowania planów żywieniowych i suplementacji do stanu zdrowia osób aktywnych fizycznie z uwzględnieniem wyzwań związanych z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, zaburzeniami mineralizacji kości, zaburzeniami odżywiania, niedoborem żelaza itd.
  • kompetencje w zakresie prowadzenia działalności edukacyjnej dot. żywienia oraz metod badania wydolności organizmu
  • umiejętność poradnictwa żywieniowego w zakresie optymalnego odżywiania w celu szybkiego powrotu do zdrowia po chorobie lub kontuzji
  • kompetencje w zakresie doboru żywności z uwzględnieniem jej walorów odżywczych i praktycznego przygotowywania posiłków
  • umiejętność dokumentacji świadczonych usług żywieniowych i oceny skuteczności strategii żywieniowych pod kątem osiągania pożądanych rezultatów
  • kompetencje w zakresie koordynacji opieki żywieniowej jako członka multidyscyplinarnych zespołów sportowych/medycznych/naukowych

Kariera i praca

  • placówki sportowe, rekreacyjne, rehabilitacyjne
  • sanatoria, uzdrowiska, placówki turystyczne
  • gabinety odnowy biologicznej, salony kosmetyczne, ośrodki typu wellness i spa
  • kluby fitness i siłownie
  • firmy produkujące żywność i/lub suplementy diety
  • instytucje naukowo-badawcze i ośrodki badawczo-rozwojowe
  • własna działalność gospodarcza: poradnictwo żywieniowe skierowane do osób aktywnych i sportowców (indywidualne i zbiorowe)

ZOBACZ RÓWNIEŻ:
AKADEMIA WYCHOWANIA FIZYCZNEGO I SPORTU W GDAŃSKU
RODZAJE STUDIÓW GDAŃSK

Więcej informacji o kierunkach medycznych, ich opisy, informacje o procesie rekrutacji i zasadach rekrutacji lub opłatach dowiesz się na stronie: studia medyczne Gdańsk. Interesujesz się zagadnieniami związanymi z medycyną, zdrowiem i chcesz poznać inne możliwości realizowania swoich pasji na studiach w Polsce, zobacz – studia medyczne w Polsce.

Zobacz również inne treści poświęcone studiom w Gdańsku:

Studia w Gdańsku

Kierunki studiów w Gdańsku

Rekrutacja na studia w Gdańsku

Uczelnie Gdańsk

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi i udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zbliżające się wydarzenia