Produkcja i marketing żywności to studia inżynierskie otwierające drogę kariery w agrobiznesie i sektorze spożywczym oraz branży tzw. “zielonej gospodarki”.
O studiach:
Studia na kierunku Produkcja i marketing żywności to unikatowe studia inżynierskie, które kształcą specjalistów od kreowania produktu, marki, promocji, logistyki i sprzedaży oraz zarządzania projektami marketingowymi i handlowymi w innowacyjnej branży “zielonej gospodarki” i FMCG (Fast Moving Consumer Goods).
Studenci tego kierunku uczą się jak wykorzystywać nowoczesne techniki i narzędzia zarządzania rolnictwem, w tym modele marketingowe, systemy IT, jak prowadzić negocjacje biznesowe, jak zarządzać projektami w fazie przetwórstwa, przechowalnictwa, logistyki i dystrybucji hurtowej i detalicznej, jak podejmować decyzje biznesowe w zmiennej rzeczywistości sektora rolnego, spożywczego i FMCG na rynku krajowym, unijnym i zagranicznym, jak przeprowadzać analizy rynkowe – przedsiębiorstwa i jego otoczenia biznesowego, czy też jak budować relacje z otoczeniem uwzględniając specyfikę kulturową mieszkańców obszarów wiejskich.
Wybierz unikatowy kierunek studiów, który otworzy przed Tobą szerokie perspektywy kariery w agrobiznesie i sektorze ...
Przykładowe specjalności
agrobiznes
logistyka w łańcuchu żywnościowym
przetwórstwo żywności
Po studiach
Perspektywy zawodowe:
przedsiębiorstwa produkcyjne, przetwórcze, handlowe z sektora żywności (surowce i produkty),
analityk w laboratoriach związanych z oceną jakości żywności,
specjalista ds. zamówień i dostaw w restauracjach, sieciach fast food, stołówkach i innych firmach gastronomicznych,
doradca w instytucjach otoczenia rolniczego, ośrodkach badawczo-rozwojowych, jednostkach administracyjnych i gospodarczych związanych z branżą rolniczą i spożywczą,
własna działalność gospodarcza w zakresie produkcji, przetwarzania oraz dystrybucji żywności.
Uczelnie, na których można studiować kierunek Produkcja i marketing żywności