Chemia żywności – poznaj kierunek studiów!
Studia na kierunku chemia żywności przygotowują specjalistów z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności.
Studenci kierunku chemia żywności uczą się m.in. definiować, opisywać i analizować kierunki przemian oraz interakcje pomiędzy składnikami żywności zachodzące pod wpływem podstawowych procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji, przechowywania i przetwarzania żywności. Poznają metody i techniki oraz ich praktyczne zastosowanie w analizie instrumentalnej i sensorycznej produktów spożywczych, uwzględniając przy tym wszystkie przygotowania prób do analizy. Uczą się również posługiwać aparaturą wykorzystywaną w procesach technologicznych i laboratoryjnych w przemyśle spożywczym, potrafiąc przy tym przygotować raporty z zakresu utrzymania urządzeń i systemów technicznych.
Szukaj odpowiedzi na pytania dotyczące kierunku Chemia żywności
Czego nauczysz się na studiach?
W których miastach można studiować kierunek Chemia żywności?
W ofercie których uczelni w Polsce znajdziesz kierunek Chemia żywności?
Jakie są perspektywy zawodowe absolwentów kierunku Chemia żywności?
Czytaj więcej
Udostępnij