Browarnictwo i słodownictwo

Kierunek Browarnictwo i słodownictwo przygotowuje do pracy w browarach oraz zakładach produkujących słody, enzymy i inne surowce stosowane w browarnictwie.

O studiach: Browarnictwo i słodownictwo

Studenci kierunku Browarnictwo i słodownictwo zdobywają wiedzę i umiejętności z zakresu technologii browarniczej i słodowniczej, stając się specjalistami z zakresu projektowania produktów, podstaw inżynierii i techniki, kontroli jakości oraz utrzymania higieny w zakładzie produkcyjnym.

Studia przygotowują do pracy na stanowiskach inżynierskich w zakładach produkujących piwo (w skali rzemieślniczej, regionalnej, jak i przemysłowej) oraz słód i inne surowce browarnicze.

Absolwenci będą znać zasady funkcjonowania rynku i rozumieć zasady marketingu produktów i usług związanych z planowaniem i zarządzaniem produkcją browarniczą, a także znać zagadnienia formalnoprawne w tym segmencie działalności gospodarczej. Absolwenci będą mieć ponadto wpojone nawyki ustawicznego kształcenia, znać język obcy oraz posługiwać się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów.

Po studiach

Absolwenci kierunku browarnictwo i słodownictwo mają możliwość zatrudnienia we wszystkich typach browarów, w tym m.in. przemysłowych, regionalnych, rzemieślniczych, restauracyjnych, jak również w zakładach zajmujących się przygotowaniem słodu, enzymów czy innych surowców i dodatków do produkcji browarniczej. Absolwenci będą także przygotowani do założenia własnej działalności gospodarczej.

Uczelnie, na których można studiować kierunek Browarnictwo i słodownictwo

Informacje o kierunkach

Miasta, w których można studiować kierunek Browarnictwo i słodownictwo

Mogą Cię zainteresować

Ze względu na proponowaną tematykę studiów na tym kierunku zainteresować Was mogą także inne propozycje podobnych kierunków.

Przejdź do strony o studiach rolniczych w Polsce, tam znajdziesz również dużo ciekawych informacji.