Kierunek Browarnictwo i słodownictwo przygotowuje do pracy w browarach oraz zakładach produkujących słody, enzymy i inne surowce stosowane w browarnictwie.
O studiach: Browarnictwo i słodownictwo
Studenci kierunku Browarnictwo i słodownictwo zdobywają wiedzę i umiejętności z zakresu technologii browarniczej i słodowniczej, stając się specjalistami z zakresu projektowania produktów, podstaw inżynierii i techniki, kontroli jakości oraz utrzymania higieny w zakładzie produkcyjnym.
Studia przygotowują do pracy na stanowiskach inżynierskich w zakładach produkujących piwo (w skali rzemieślniczej, regionalnej, jak i przemysłowej) oraz słód i inne surowce browarnicze.
Absolwenci będą znać zasady funkcjonowania rynku i rozumieć zasady marketingu produktów i usług związanych z planowaniem i zarządzaniem produkcją browarniczą, a także znać zagadnienia formalnoprawne w tym segmencie działalności gospodarczej. Absolwenci będą mieć ponadto wpojone nawyki ustawicznego kształcenia, znać język obcy oraz posługiwać się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów.
Absolwent kierunku browarnictwo i słodownictwo będzie specjalistą z zakresu projektowania produktów browarniczych, podstaw ...
Po studiach
Absolwenci kierunku browarnictwo i słodownictwo mają możliwość zatrudnienia we wszystkich typach browarów, w tym m.in. przemysłowych, regionalnych, rzemieślniczych, restauracyjnych, jak również w zakładach zajmujących się przygotowaniem słodu, enzymów czy innych surowców i dodatków do produkcji browarniczej. Absolwenci będą także przygotowani do założenia własnej działalności gospodarczej.
Uczelnie, na których można studiować kierunek Browarnictwo i słodownictwo