Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności kształcą specjalistów z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz jej certyfikacji, posiadających wiedzę na temat wpływu składników żywności na bezpieczeństwo zdrowotne konsumenta.

O studiach: Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Studenci kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności poznają m.in. zasady budowania, wdrażania, funkcjonowania i doskonalenia systemów zapewnienia i zarządzania jakością stosowanych w branży spożywczej (GMP, GHP, HACCP, ISO 9000, ISO 22000, IFS, BRC). Poznają także obowiązujące przepisy prawa żywnościowego, zasady systemu identyfikowalności oraz funkcjonowania urzędowych nadzorów nad bezpieczeństwem żywności, zasady certyfikacji i akredytacji stosowane w Polsce, UE i na świecie.

Przykładowe przedmioty

  • zagrożenia w produkcji i przetwórstwie: mleka, mięsa, owoców, warzyw, zbóż,
  • normalizacja, standaryzacja i certyfikacja żywności,
  • identyfikowalność żywności i pasz,
  • podstawy zarządzania przedsiębiorstwem,
  • światowe systemy produkcji żywności,
  • zintegrowane systemy zarządzania,
  • współczesne trendy w przetwórstwie żywności i produkcji potraw,
  • alergie i nietolerancje pokarmowe.

Po studiach

Perspektywy zawodowe:

  • ekspert w zakresie kontroli jakości i bezpieczeństwa na każdym etapie procesu wytwarzania żywności,
  • przedsiębiorstwa przetwórstwa spożywczego,
  • zakłady zbiorowego żywienia,
  • laboratoria i instytucje związane z oceną jakości żywności oraz jej certyfikacją,
  • służby sanitarne i celne.

Uczelnie, na których można studiować kierunek Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Informacje o kierunkach

Miasta, w których można studiować kierunek Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Mogą Cię zainteresować

Ze względu na proponowaną tematykę studiów na tym kierunku zainteresować Was mogą także inne propozycje podobnych kierunków.

Przejdź do strony o studiach rolniczych w Polsce, tam znajdziesz również dużo ciekawych informacji.