Studia rolnicze w Poznaniu
Dla zainteresowanych tym obszarem wiedzy studia na wielu kierunkach z oferty Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przykładowe studia rolnicze: ROLNICTWO, JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI. Kandydatów może zainteresować równie kierunek TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA.
Studia rolnicze, rolnicze kierunki studiów w Poznaniu otwierają przed absolwentami perspektywy zawodowe związane z przemysłem spożywczym, technologią upraw i zbiorów, hodowlą zwierząt, dietetyką, towaroznawstwem, czy bezpieczeństwem i jakością produktów żywnościowych. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu przygotował dla kandydatów ciekawe propozycje z tego zakresu.
Rolnictwo na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu
Absolwent kierunku rolnictwo na UPP będzie dobrze przygotowany do sprawnego poruszania się na ryku pracy związanego z branżą rolniczą oraz kontynuowania i poszerzania swojej wiedzy na kolejnych etapach studiów.
Zajęcia dydaktyczne i praktyczne odbywają się w nowocześnie wyposażonych laboratoriach oraz na polach Zakładów Doświadczalnych Uniwersytetu. Ponadto do udziału w wykładach i seminariach zapraszani są eksperci z firm związanych z rolnictwem. Szeroki profil kształcenia wzbogacany jest zajęciami terenowymi, praktyką zawodową oraz programem ERASMUS+.
Program studiów, poza przedmiotami podstawowymi, obejmuje treści kształcenia w zakresie szeroko rozumianej agronomii, hodowli i nasiennictwa oraz ochrony roślin, a także aspekty technologiczne, ekologiczne i ekonomiczno-społeczne z zakresu rolnictwa.
Perspektywy zawodowe:
- Gospodarstwa rolne;
- Koncerny fitofarmaceutyczne;
- Koncerny nawozowe;
- Firmy z branży produkcji materiału siewnego i hodowli roślin;
- Dystrybutorzy środków ochrony roślin, nawozów i materiału siewnego;
- Doradztwo rolnicze;
- Prowadzenie działalności gospodarczej związanej z u sługami, handlem i produkcją rolną;
- Administracja państwowa i samorządowa (rolnictwo).
Zootechnika na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu
Studenci podejmujący studia na kierunku zootechnika na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu zdobywają wiedzę z zakresu hodowli i produkcji zwierzęcej, a także niezbędne wiadomości dotyczące produkcji roślinnej, uzupełnione informacjami ekonomiczno-społecznymi i organizacyjnymi oraz zagadnieniami związanymi z ochroną przyrody i środowiska naturalnego.
Studia pierwszego stopnia realizowane są na trzech specjalnościach:
- hodowla zwierząt,
- hodowla zwierząt wolnożyjących i amatorskich,
- ekologiczny chów zwierząt.
Perspektywy zawodowe:
- Jednostki prowadzące chów i hodowlę zwierząt;
- Jednostki rządowe i samorządowe związane z rolnictwem;
- Doradztwo rolnicze;
- Wytwórnie pasz;
- Jednostki nadzoru hodowlanego;
- Służby inseminacyjne;
- Przedsiębiorstwa zajmujące się obrotem zwierząt oraz surowcami i produktami pochodzenia zwierzęcego.
Jakość i bezpieczeństwo żywności – Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Jakość i bezpieczeństwo żywności jest kierunkiem umożliwiającym poznanie zasad tworzenia produktu spożywczego w tzw. łańcuchu działań „od pola do stołu”, z uwzględnieniem jakości, ekologii i bezpieczeństwa zdrowotnego produktu.
Studia na kierunku Jakość i bezpieczeństwo żywności posiadają cechy unikatowości ze względu na integrację wiedzy ogólnoakademickiej z dziedziny szczegółowej znajomości czynników kształtujących jakość żywności – począwszy od jej wytwarzania, przez zasady i sposoby jej utrwalania, przetwarzania oraz ekologicznego pozyskiwania i pakowania, sposób nadzoru systemowego dla zapewnienia jakości i bezpieczeństwa – kończąc na nowoczesnych metodach logistyki, przechowywania i obrotu krajowego i międzynarodowego z uwzględnieniem metod laboratoryjnej kontroli jakości, bezpieczeństwa i spełnienia obowiązujących przepisów prawa.
Według badań w samej tylko Europie marnuje się rocznie ok. 88 mln ton żywności. To sprawia, że bardzo istotnym jest odpowiednie przetwarzanie i przechowywanie surowców i produktów spożywczych. Przed żywnością stawiane są także coraz bardziej rygorystyczne wytyczne. Chcemy jeść zdrowo, dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników, zwracamy też uwagę na produkowanie żywności w zrównoważony sposób.
Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu
Kierunek technologia żywności i żywienie człowieka umożliwia zdobycie wiedzy specjalistycznej, przydatnej w zakładach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą i obrotem żywności oraz żywieniem człowieka. Podjęcie studiów na tym kierunku będzie trafnym wyborem dla tych, którzy mają zainteresowania związane z szeroko rozumianą gospodarką żywnościową oraz żywieniem człowieka. Rzetelna wiedza i umiejętności absolwentów tego kierunku pozwalają sprostać konkurencji na rynku pracy.
O rolniczych kierunkach studiów dostępnych w Poznaniu dowiesz się więcej wybierając interesujący Cię kierunek z listy poniżej.
Kierunki studiów rolniczych w Poznaniu 2025
- JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI , Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- PROJEKTOWANIE ŻYWNOŚCI , Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- ROLNICTWO , Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA , Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- ZOOTECHNIKA , Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Więcej informacji o kierunkach, ich opisy, informacje o procesie rekrutacji i zasadach rekrutacji lub opłatach znajdziesz na stronie: Studia rolnicze Poznań. Interesujesz się nowoczesnym rolnictwem, zasadami hodowli zwierząt lub produkcją żywności i chcesz poznać inne możliwości realizowania swoich pasji na studiach w Polsce, zobacz – studia rolnicze w Polsce.
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Agroturystyka w Poznaniu
Rolnictwo – studia w Poznaniu
Jakość i bezpieczeństwo żywności – Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Może wolisz zobaczyć jeszcze inne typy studiów – skorzystaj z informacji rodzaje studiów i wybierz rodzaje studiów w Poznaniu.
Zobacz również inne treści poświęcone studiom w Poznaniu:
Studia w Poznaniu
Kierunki studiów w Poznaniu
Rekrutacja na studia w Poznaniu
Uczelnie Poznań
Rodzaje studiów w Poznaniu
Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi i udostępnij: