Studia GdańskStudia medyczneStudia podyplomowe

Dietetyka – studia podyplomowe – Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku

Czy warto wybrać studia podyplomowe na kierunku Dietetyka? Zdecydowanie tak! Zapotrzebowanie społeczeństwa na specjalistów z zakresu żywienia i dietetyki wciąż wzrasta ze względu na panujące trendy związane ze zdrowym trybem życia.

Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku zaprasza na studia podyplomowe na kierunku Dietetyka, które kształcą specjalistów z zakresu dietetyki, racjonalnego żywienia i doradztwa żywieniowego.

Oferta skierowana jest do wszystkich absolwentów studiów wyższych (licencjackich, inżynierskich, magisterskich – nie tylko absolwentów kierunków medycznych i okołomedycznych)!

Zapotrzebowanie społeczeństwa na specjalistów z zakresu żywienia i dietetyki wciąż wzrasta ze względu na panujące trendy związane ze zdrowym trybem życia – powszechną modą na zdrową żywność oraz przykładaniem szczególnej wagi do tego z jakich produktów składa się nasza codzienna dieta. Popyt na usługi dietetyczne wzrasta także ze względu na wciąż rosnącą liczbę osób chorujących na otyłość. Chętniej korzystamy z porad specjalistów, którzy ustalają nam zbilansowaną i indywidualną dietę.

Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku

Czego się nauczysz?

  • planować prawidłowo zbilansowaną dietę dla zdrowego i chorego człowieka,
  • określać wartość energetyczną żywności,
  • charakteryzować pozytywny i negatywny wpływ makro- i mikroskładników na organizm człowieka,
  • oceniać stan odżywienia człowieka oraz rozpoznawać typy niedożywienia,
  • jak zapobiegać chorobom cywilizacyjnym oraz jaką terapię żywieniową stosować w różnych jednostkach chorobowych,
  • jak procesy technologiczne stosowane w przemyśle wpływają na właściwości żywności,
  • analizować wpływ dodatków do żywności na jej wartość odżywczą,
  • technik przygotowywania potraw dietetycznych dla osób w różnych stanach fizjologicznych oraz dla różnych grup ludności (zarówno w żywieniu zbiorowym jak i indywidualnym),
  • jak przechowywać i konserwować żywność metodami nowoczesnymi i tradycyjnymi,
  • jakie zmiany zachodzą w składnikach żywności podczas jej przechowywania,
  • rozróżniać żywność ekologiczną i konwencjonalną,
  • wskazywać zagrożenia i pozytywne elementy stosowania diet niekonwencjonalnych (będących m.in. świadectwem filozofii, przekonań religijnych, kulturowych) w porównaniu z prawidłowo zbilansowaną dietą człowieka,
  • rozpoznawać psychologiczne uwarunkowania problemów odżywiania.

Perspektywy zawodowe:

  • indywidualna praktyka doradztwa żywieniowego i dietetycznego,
  • poradnie żywieniowe,
  • zakłady żywienia zbiorowego,
  • organizacje konsumenckie,
  • kluby sportowe.

Szczegółowe informacje na stronie Uczelni: www.wsz.pl/studia-podyplomowe/dietetyka/

ZOBACZ RÓWNIEŻ: WYŻSZA SZKOŁA ZDROWIA W GDAŃSKU – AKTUALNOŚCI, REKRUTACJA NA STUDIA

CZYTAJ TAKŻE:

Zobacz również inne treści poświęcone studiom w Gdańsku i woj. pomorskim:

Studia w Gdańsku

Kierunki studiów w Gdańsku

Rekrutacja na studia w Gdańsku

Uczelnie Gdańsk

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zbliżające się wydarzenia