Dietetyka – studia podyplomowe – Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Czy warto wybrać studia podyplomowe na kierunku Dietetyka? Zdecydowanie tak! Zapotrzebowanie społeczeństwa na specjalistów z zakresu żywienia i dietetyki wciąż wzrasta ze względu na panujące trendy związane ze zdrowym trybem życia.
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku zaprasza na studia podyplomowe na kierunku Dietetyka, które kształcą specjalistów z zakresu dietetyki, racjonalnego żywienia i doradztwa żywieniowego.
Oferta skierowana jest do wszystkich absolwentów studiów wyższych (licencjackich, inżynierskich, magisterskich – nie tylko absolwentów kierunków medycznych i okołomedycznych)!
Zapotrzebowanie społeczeństwa na specjalistów z zakresu żywienia i dietetyki wciąż wzrasta ze względu na panujące trendy związane ze zdrowym trybem życia – powszechną modą na zdrową żywność oraz przykładaniem szczególnej wagi do tego z jakich produktów składa się nasza codzienna dieta. Popyt na usługi dietetyczne wzrasta także ze względu na wciąż rosnącą liczbę osób chorujących na otyłość. Chętniej korzystamy z porad specjalistów, którzy ustalają nam zbilansowaną i indywidualną dietę.
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Czego się nauczysz?
- planować prawidłowo zbilansowaną dietę dla zdrowego i chorego człowieka,
- określać wartość energetyczną żywności,
- charakteryzować pozytywny i negatywny wpływ makro- i mikroskładników na organizm człowieka,
- oceniać stan odżywienia człowieka oraz rozpoznawać typy niedożywienia,
- jak zapobiegać chorobom cywilizacyjnym oraz jaką terapię żywieniową stosować w różnych jednostkach chorobowych,
- jak procesy technologiczne stosowane w przemyśle wpływają na właściwości żywności,
- analizować wpływ dodatków do żywności na jej wartość odżywczą,
- technik przygotowywania potraw dietetycznych dla osób w różnych stanach fizjologicznych oraz dla różnych grup ludności (zarówno w żywieniu zbiorowym jak i indywidualnym),
- jak przechowywać i konserwować żywność metodami nowoczesnymi i tradycyjnymi,
- jakie zmiany zachodzą w składnikach żywności podczas jej przechowywania,
- rozróżniać żywność ekologiczną i konwencjonalną,
- wskazywać zagrożenia i pozytywne elementy stosowania diet niekonwencjonalnych (będących m.in. świadectwem filozofii, przekonań religijnych, kulturowych) w porównaniu z prawidłowo zbilansowaną dietą człowieka,
- rozpoznawać psychologiczne uwarunkowania problemów odżywiania.
Perspektywy zawodowe:
- indywidualna praktyka doradztwa żywieniowego i dietetycznego,
- poradnie żywieniowe,
- zakłady żywienia zbiorowego,
- organizacje konsumenckie,
- kluby sportowe.
Szczegółowe informacje na stronie Uczelni: www.wsz.pl/studia-podyplomowe/dietetyka/
ZOBACZ RÓWNIEŻ: WYŻSZA SZKOŁA ZDROWIA W GDAŃSKU – AKTUALNOŚCI, REKRUTACJA NA STUDIA
CZYTAJ TAKŻE:
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku – Dni Otwarte 2025
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku zaprasza na Dzień Otwarty dla maturzystów!
Kierunki studiów 2025 – Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Zobacz również inne treści poświęcone studiom w Gdańsku i woj. pomorskim:
Studia w Gdańsku
Kierunki studiów w Gdańsku
Rekrutacja na studia w Gdańsku
Uczelnie Gdańsk
Rodzaje studiów w Gdańsku
Udostępnij: