Kierunki studiów BydgoszcznewStudia BydgoszczStudia rolnicze

Projektowanie żywności niskoprzetworzonej w Bydgoszczy

Projektowanie żywności niskoprzetworzonej to przyszłościowy kierunek studiów, zapewniający szerokie perspektywy zawodowe, w tym również możliwość prowadzenia własnej działalności związanej z produkcją żywności.

Kierunek projektowanie żywności niskoprzetworzonej to propozycja studiów, którą przygotowała dla kandydatów Politechnika Bydgoska. Studia te stanowią kreatywne podejście do tworzenia żywności, zgodne z aktualnymi trendami zdrowego odżywiania.

Idea kierunku jest związana z utrzymującym się od dłuższego czasu trendem żywności naturalnej, ekologicznej o  wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej, produkowanej z poszanowaniem środowiska oraz tworzenia krótkich łańcuchów dostaw przy jednoczesnym dostrzeganiu znaczenia jakości i atrakcyjności opakowań. W ciekawym i unikalnym w Polsce programie studiów wprowadzono szereg innowacyjnych elementów, których celem jest danie absolwentom szerokich i aktualnych kompetencji poszukiwanych na rynku pracy. 

W toku studiów studenci nabywają kompetencje w zakresie znaczenia jakości żywności, jej cech funkcjonalnych w racjonalnym żywieniu oraz wpływu metod produkcji na środowisko przyrodnicze. Projektowanie żywności jest rozumiane jako całokształt pozyskiwania surowców spożywczych, ich przetwarzania i przechowywania kończąc na konsumpcji żywności, w szczególności o niskim stopniu przetworzenia.

Studenci zdobywają wiedzę i umiejętności w zakresie wpływu postępu hodowlanego w produkcji roślinnej i zwierzęcej, technik molekularnych oraz procesów technologicznych na jakość i cechy funkcjonalne produktów spożywczych. Projektant żywności ma świadomość znaczenia krótkich łańcuchów w dystrybucji produktów spożywczych oraz nowoczesnego opakowalnictwa i prezentacji wizualnej produktów spożywczych dla efektywności sprzedaży i powodzenia na rynku żywności.

Perspektywy zawodowe:

  • własne gospodarstwo rolne (ekologiczne, konwencjonalne),
  • rolniczy handel detaliczny,
  • sprzedaż bezpośrednia artykułów rolno-spożywczych,
  • sklepy spożywcze,
  • sklepy ekologiczne,
  • przetwórstwo rolne,
  • agroturystyka,
  • zagrody edukacyjne,
  • gastronomia (szczególnie związana z kuchnią regionalną),
  • przechowalnie warzyw i owoców,
  • zakłady przetwórstwa spożywczego,
  • stacje sanitarno-epidemiologiczne,
  • Inspekcja Handlowa,
  • Inspekcja Weterynaryjna,
  • Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,
  • laboratoria badawcze,
  • zakłady zielarskie,
  • handel surowcami i produktami spożywczymi,
  • import przypraw i używek,
  • urzędy administracji państwowej i unijnej,
  • działalność promocyjno-influencerska w branży spożywczej.

Kierunek Projektowanie żywności niskoprzetworzonej w Bydgoszczy

Więcej informacji o kierunkach, ich opisy, informacje o procesie rekrutacji i zasadach rekrutacji lub opłatach znajdziesz na stronie: Studia rolnicze Bydgoszcz. Interesujesz się nowoczesnym rolnictwem, zasadami hodowli zwierząt lub produkcją żywności i chcesz poznać inne możliwości realizowania swoich pasji na studiach w Polsce, zobacz – studia rolnicze.

Czytaj również:

Może wolisz zobaczyć jeszcze inne typy studiów – skorzystaj z informacji rodzaje studiów i wybierz rodzaje studiów w Bydgoszczy.

Można skorzystać również z innych informacji o studiach w Bydgoszczy

Studia w Bydgoszczy

Kierunki studiów w Bydgoszczy

Rekrutacja na studia w Bydgoszczy

Uczelnie Bydgoszcz

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zbliżające się wydarzenia