Projektowanie żywności niskoprzetworzonej w Bydgoszczy
Projektowanie żywności niskoprzetworzonej to przyszłościowy kierunek studiów, zapewniający szerokie perspektywy zawodowe, w tym również możliwość prowadzenia własnej działalności związanej z produkcją żywności.
Kierunek projektowanie żywności niskoprzetworzonej to propozycja studiów, którą przygotowała dla kandydatów Politechnika Bydgoska. Studia te stanowią kreatywne podejście do tworzenia żywności, zgodne z aktualnymi trendami zdrowego odżywiania.
Idea kierunku jest związana z utrzymującym się od dłuższego czasu trendem żywności naturalnej, ekologicznej o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej, produkowanej z poszanowaniem środowiska oraz tworzenia krótkich łańcuchów dostaw przy jednoczesnym dostrzeganiu znaczenia jakości i atrakcyjności opakowań. W ciekawym i unikalnym w Polsce programie studiów wprowadzono szereg innowacyjnych elementów, których celem jest danie absolwentom szerokich i aktualnych kompetencji poszukiwanych na rynku pracy.
W toku studiów studenci nabywają kompetencje w zakresie znaczenia jakości żywności, jej cech funkcjonalnych w racjonalnym żywieniu oraz wpływu metod produkcji na środowisko przyrodnicze. Projektowanie żywności jest rozumiane jako całokształt pozyskiwania surowców spożywczych, ich przetwarzania i przechowywania kończąc na konsumpcji żywności, w szczególności o niskim stopniu przetworzenia.
Studenci zdobywają wiedzę i umiejętności w zakresie wpływu postępu hodowlanego w produkcji roślinnej i zwierzęcej, technik molekularnych oraz procesów technologicznych na jakość i cechy funkcjonalne produktów spożywczych. Projektant żywności ma świadomość znaczenia krótkich łańcuchów w dystrybucji produktów spożywczych oraz nowoczesnego opakowalnictwa i prezentacji wizualnej produktów spożywczych dla efektywności sprzedaży i powodzenia na rynku żywności.
Perspektywy zawodowe:
- własne gospodarstwo rolne (ekologiczne, konwencjonalne),
- rolniczy handel detaliczny,
- sprzedaż bezpośrednia artykułów rolno-spożywczych,
- sklepy spożywcze,
- sklepy ekologiczne,
- przetwórstwo rolne,
- agroturystyka,
- zagrody edukacyjne,
- gastronomia (szczególnie związana z kuchnią regionalną),
- przechowalnie warzyw i owoców,
- zakłady przetwórstwa spożywczego,
- stacje sanitarno-epidemiologiczne,
- Inspekcja Handlowa,
- Inspekcja Weterynaryjna,
- Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,
- laboratoria badawcze,
- zakłady zielarskie,
- handel surowcami i produktami spożywczymi,
- import przypraw i używek,
- urzędy administracji państwowej i unijnej,
- działalność promocyjno-influencerska w branży spożywczej.
Kierunek Projektowanie żywności niskoprzetworzonej w Bydgoszczy
Więcej informacji o kierunkach, ich opisy, informacje o procesie rekrutacji i zasadach rekrutacji lub opłatach znajdziesz na stronie: Studia rolnicze Bydgoszcz. Interesujesz się nowoczesnym rolnictwem, zasadami hodowli zwierząt lub produkcją żywności i chcesz poznać inne możliwości realizowania swoich pasji na studiach w Polsce, zobacz – studia rolnicze.
Czytaj również:
Technika rolnicza i agrotronika w Lublinie
Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności w Rzeszowie
Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Warszawie
Może wolisz zobaczyć jeszcze inne typy studiów – skorzystaj z informacji rodzaje studiów i wybierz rodzaje studiów w Bydgoszczy.
Można skorzystać również z innych informacji o studiach w Bydgoszczy
Studia w Bydgoszczy
Kierunki studiów w Bydgoszczy
Rekrutacja na studia w Bydgoszczy
Uczelnie Bydgoszcz
Udostępnij: